Elkészült az első, hosszabb távú vizsgálat az ötödik generációs mobilhálózat (röviden: 5G) egészségre gyakorolt hatásáról. A 7 éven át vizsgálódó tudósok szerint nincs miért aggódni.

Nincs bizonyíték arra, hogy az 5G-s mobilhálózatok veszélyt jelentenének az egészségünkre – írta a Financial Times egy független tudományos szervezet, az ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) legújabb vizsgálata alapján.

Az ICNIRP mintegy hét éven át kutatta az 5G egészségre gyakorolt hatásait, de a nemzetközi ellenőrzőszerv semmi olyat nem talált, amely aggodalomra adhatna okot. A szakemberek leszögezték:

az 5G biztonságos, és a gyermekekre nézve sem jelent semmilyen veszélyt.

A szervezet ezzel egyidőben frissítette az új típusú mobilhálózatokra vonatkozó irányelveit, melyeket még 1998-ban dolgoztak ki. Az ICNIRP ugyanakkor hangsúlyozta: az útmutató lényegi részén nem sok változott, az ajánlások többsége ugyanis napjainban is megállja a helyét. A társaság egyedül a 6 GHz-es frekvencia esetében javasolt korlátozásokat, melyek végrehajtása a kormányok hatásköre.

Az 5G-s kitettségnek való félelem akkor vált igazán erőssé, miután a nagyobb távközlési cégek építeni kezdték az új típusú hálózathoz szükséges bázisállomásokat. Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) már akkor kijelentette, hogy nincs ok az aggodalomra, de sok tudós így sem volt nyugodt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maguk is hangsúlyozták: csak a rövid távú eredmények alapján tudnak nyilatkozni, mert bővebb információk még nem álltak rendelkezésükre.

A hosszabb vizsgálatok hiányát nehezményezte korábban több tízezer tudós is, akik meggyőző bizonyítékok nélkül „emberkísérletnek” nevezték az 5G bevezetését. Erre a felvetésre adhat választ a hét éven át folytatott vizsgálat most közzé tett eredménye.