A tinédzser fiú csak ült a teremben, amikor az Apple Watch jelzett: baj van a szívével

Egy oklahomai iskolásnál súlyos szívrendellenességet diagnosztizáltak az orvosok, amire a fiú kezén lévő okosórának, egy Apple Watchnak köszönhetően derült fény.

Több olyan esetről is hallhattunk korábban, hogy az Apple Watch mentette meg valaki életét, köztük egy magyar férfiét, és most is egy ilyen történetről érkezett beszámoló – írja a BGR a KFOR News oldalán megjelent hírre hivatkozva.

A 13 éves Skylar Joslin az osztályteremben ült, épp órája volt, amikor a kezén lévő okosóra jelzett. Ahogy a legtöbb esetben, Joslinnál is a szívproblémával kapcsolatos figyelmeztetést küldött a szerkezet. A fiú nagyon megijedt, ezért azonnal tárcsázta édesanyját, aki rögtön kórházba vitte.

Joslin szíve az első jelzések kiküldésekor 190-et vert percenként (ezt bpm-nek rövidítik a „beat per minute” után), ám ez a szám útban a sürgősségi felé már 202-re emelkedett. A fiú, írják az amerikai lapok, nem végzett semmilyen fizikai tevékenységet, ezért édesanyja is nagyon aggódott, mi lehet a gyermekével.

A család legfiatalabb tagját később szupraventrikuláris tachikardiával (TPSV) diagnosztizálták az orvosok, amely egy igen súlyos szívrendellenesség. A Házipatika oldalán azt írják, a betegség lórúgásszerű mellkasi fájdalommal jár, ami nagyobb erőkifejtés, érzelmi megrázkódtatás vagy hirtelen helyzetváltoztatás után is jelentkezhet. Ilyenkor a szív percenként 180-200-at ver.

A szapora szívverés esetén is alapos kivizsgálásra van szükség, mivel a rohamok gyakorisága és időtartama valódi veszélyt is jelenthet, ami kórházi kezelést tesz szükségessé. Az orvosok leggyakrabban gyógyszeres kezelést írnak elő, ha azonban a rohamok súlyossá és makaccsá válnak, a gyógyszeradagok emelése, illetve a műtéti kezelés sem kizárt.

Joslin esetében utóbbi történt, amit egy katéterablációnak nevezett eljárással végeztek el. Ilyenkor a szívben roncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését. Az eljárás igen gyakori és hatásos módja a ritmuszavar kezelésének, emellett nem igényel megterhelő szívműtétet, vagyis a beavatkozás után a beteg gyorsan visszatérhet a normális életvitelhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.