A hadifoglyok lemészárlása a Vörös Hadsereg bevett gyakorlata volt

Ungváry leírja:

“…a hadifoglyok lemészárlása a Vörös Hadsereg bevett gyakorlata volt. “ Erre bizonyíték például Steinmetz Miklós, a parlamenterként életét vesztő, magyar származású szovjet tiszt jelentése: a 317. lövészhadosztály politikai osztályán dolgozó Steinmetz arra panaszkodott Farkas Mihály kommunista politikusnak (későbbi magyar honvédelmi miniszternek), hogy a politikai osztály vezetője “…nem harcol a hadosztályparancsnokának, és a politikai osztály helyettes vezetőjének azon meggyőződése ellen, hogy a hadifoglyokat, különösen a tiszteket, különösképpen a német tiszteket ki kell végezni, még mielőtt a hadosztálynál kihallgatnák őket.”

Érthető talán, hogy akiknek a hozzátartozóját a szovjetek a hadijogot sértő módon kivégezték vagy civilként a Gulagra hurcolták, megerőszakolták, nem felszabadulásként tekintenek az eseményekre. “Néhány évvel később azonban Budapest felszabadításának tagadása már nem váltott ki extrém érzelmeket. Amikor 1998-ban Budapest ostroma című monográfiám megjelent, a teljes magyar sajtó, a jobboldali Demokratától az azóta megszűnt baloldali Népszabadságig lelkesen méltatta a kötetet. Igaz, mindenki más részét.” – idézi fel Ungváry Krisztián. Persze sokan meg átesve a ló túloldalára, a doktriner antifasiszta, (poszt)kommunista szemlélet jobboldali tükörverzióját produkálták.

Míg korábban az összes szovjet katonát (a fosztogató, erőszakoló, köztörvényes bűnöket elkövető, hadijogot megszegő “felszabadítókat” is) hősnek kellett tekinteni, most a bizonyos jobboldali orgánumokban kritikátlanul hősnek minősült mindenki, aki Budapesten fegyverrel a szovjetek ellen harcolt. A Bencsik András által szerkesztett Demokrata 2004. február 5-i száma így minősítette a budavári kitörés résztvevőit: Európa hősei voltak. Mint Ungváry megjegyzi, a cikk “…szót sem ejtett a városban zajló, magyarok által elkövetett tömeggyilkosságokról, viszont fontosnak tartotta részletesen taglalni a szovjet katonák barbarizmusát. Ez a szemlélet a Fidesz-médiában mind a mai napig nem sokat változott.” https://szakirodalom.atlatszo.hu/2020/01/29/kerdojeles-hosok-a-budapesten-harcolo-nemet-tisztek-eletrajzai/