A Cambridge Analytica botrány óta egyre több mindenkiben tudatosul, hogy a Google és a Facebook „ingyenes” szolgáltatásaiért valójában az adatainkkal fizetünk. A BBC összeszedett, három olyan más, biztonságosabb szolgáltatót, akik nem tárolják a keresési előzményeinket és e-mail titkosítást is ígérnek.

A washingtoni Rad Campaign digitális ügynökség és a Lincoln Park Strategies nevű elemző cég 2019-es elemzése szerint az Egyesült Államokban öt emberből három érzi azt, hogy nincsenek biztonságban a személyes jellegű információi a közösségimédia-felületeken.

A Google tárolja az összes keresési előzményt és abból egy részletes, személyre szabott katalógust állít össze minden felhasználója érdeklődési köreiről, reményeiről és félelmeiről. De ugyanígy, a világ legnagyobb közösségi hálója, a Facebook is igen sokat tud rólunk, az elmúlt év adatkezelési botrányai azt mutatják, hogy a megszerzett adatokat nem használják vagy tárolják mindig megfelelően.

Ebben a bizalmatlanságban sokan lehetőséget láttak és meg is csinálták belőle a saját – adataink szempontjából biztonságosabbnak mondott – szerencséjüket és üzletüket.

DuckDuckGo

A DuckDuckGo-t 2008-ban alapította Gabriel Weinberg, aki egy olyan új keresőmotort akart létrehozni, amely jobb keresési eredményeket produkál és nem spammel. A kereső, ami napi 50 millió keresést regisztrál, ugyanúgy működik, mint a Google, de olyan, egyszerű adatvédelmi politikát folytat, amely nem tárolja és nem osztja meg a személyes információinkat más oldalakkal.

A cég alkalmazásában és böngészőbővítésében alkalmazott technológia azzal is védi a felhasználókat, hogy csendesen blokkolja a háttérben lévő harmadik fél nyomkövetőit, automatikusan biztonságos kapcsolatokat használ a weboldalakkal, és megmutatja az egyes meglátogatott webhelyek adatvédelmi fokozatát.

Ezt olvastad már?
„Mark Zuckerberg hatalma túl nagy” – A Facebook egyik volt alapítója feldarabolná a Facebookot„Mark Zuckerberg hatalma túl nagy” – A Facebook egyik volt alapítója feldarabolná a FacebookotHa tényleg intelligens lesz egy gép, akkor mindent megpróbál majd, hogy ne lehessen kikapcsolniHa tényleg intelligens lesz egy gép, akkor mindent megpróbál majd, hogy ne lehessen kikapcsolniEzeket a dolgokat senki nem veri nagy dobra, amikor vállalkozásról mesélnekEzeket a dolgokat senki nem veri nagy dobra, amikor vállalkozásról mesélnek
A DuckDuckGo ingyenes, a hirdetéseivel keres pénzt, de a megjelenített reklámok nem a keresési előzményekre épülnek.

https://forbes.hu/legyel-jobb/ezeket-hasznalhatod-a-google-es-a-facebook-helyett-ha-meguntad-hogy-a-nagy-testver-mindent-lat/