Nem számított ijesztő üzenetre, mikor felpróbálta a karácsonyra kapott Apple Watch-ot, hiszen semmilyen tünete nem volt

A budapesti férfi nem számított

ijesztő üzenetre, mikor felpróbálta a karácsonyra kapott Apple Watch-ot, hiszen semmilyen tünete nem volt. Az óráról azonban bebizonyosodott, hogy a csuklóra csatolható őrangyala, mivel még éppen időben küldte el orvoshoz.

A történet szenteste kezdődött, mikor a család a fa alatt bontogatta az ajándékokat. „Kaptam egy Apple Watch 5-öt. Rögtön felpróbáltam, mert nagyon érdekelt. Az első mérésnél kiírta az óra, hogy pitvarfibrillációm van, ami a szívritmuszavar egyik fajtája – mesélte Varga Zsolt a Velvetnek. – Először azt gondoltam, hogy valamelyik szenzorról nem húztam le a fóliát vagy valami ilyesmi. Meg akartam róla győződni, hogy biztosan nem az eszközzel van probléma. Rápróbáltam családtagjaim kezére, ott is elvégeztem ezt a mérést, mindenkinél jót mutatott, csak nálam írta ki a pitvarfibrilláció üzenetet. Vártam egy napig, más családtagjaimnál is elvégeztem a mérést, mindenkinél minden jó volt.”

Pitvarfibrilláció: tünetmentesen okoz halált

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A teljes népesség mintegy 2 százalékát érinti és a 40 év feletti felnőttek egynegyedénél alakul ki valamikor az életük folyamán. Tudjon meg többet a betegségről, és ismerje fel időben a jeleket!

A 45 éves férfi sokáig azt gondolta, hogy téved az órája, mert mikor 5 évvel korábban utoljára EKG-vizsgálatot végeztek nála jogosítványa miatt, akkor normálisak voltak az értékei. Végül úgy döntött, megkérdezi egy orvos ismerősét, ő mit gondol az okosóra figyelmeztetéséről. „Van egy olyan funkció, hogy a manuálisan mért EKG-t egyből továbbítani lehet az iPhone-ról. Kimentettem, és ezt elküldtem egy orvos barátomnak, hogy nézzen rá. Ő azt mondta, hogy ez nem bagatell dolog, mindenféleképpen menjek el orvoshoz” – idézte fel a momentumot, amikor már ő is elkezdte komolyan venni az ügyet.

Az Apple Watch értesítésétől a kórházi beutalóig.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/sziv_es_errendszeri_betegsegek_megelozese/cikkek/az_okosorajatol_tudta_meg_hogy_sulyos_beteg/20200121115007