Tabletta helyettesítheti az edzést

Ezt eredményezheti a

kutatás, amely egy fehérje kiemelkedő szerepére figyelmeztet.

A Michigan Egyetem kutatói a hónap első felében érdekes tanulmány és kísérletek eddigi eredményeit tették közzé az interneten, ebből pedig arra következtetnek, hogy potenciálisan akár a fizikai tréninget is kiiktathatjuk majd a jövőben, egy viszonylag egyszerű tabletta rendszeres elfogyasztásával megelőzve az izmok sorvadását, az edzés kedvező hatásait szimulálva, azokat tulajdonképpen lemásolva.

A részletes anyagban arról olvashatunk, hogy eddig legyek és egerek bevonásával folytattak kísérleteket, hogy jobban megértsék a természetes eredetű Sestrin fehérje szerepét, annak fokozottabb jelenlétének, illetve teljes hiányának hatásait. Itt mind a legyek, mind pedig az egerek számára speciális pályát alakítottak ki, amelyen kénytelenek voltak mindkét irányban folyamatosan mozogni, ezzel pedig gyakorlatilag intenzív edzésterv végrehajtására kényszerítették őket. Mindkét csoportban helyet kaptak olyan példányok, amelyek speciális tenyésztés révén teljes mértékben híján voltak az említett fehérjének, miközben más társaik megnövelt dózist kaptak ugyanezen fehérjéből. A megfigyelések során érdekes különbségeket vázoltak fel, a „normál” egyedek ugyanis fokozatosan jobb eredményeket értek el, a fehérjét nélkülöző állatok ezt nem tudták felmutatni, miközben a megnövelt dózis oda vezetett, hogy az edzés elvégzése nélkül is szinte azonnal jobb eredmények jelentek meg.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy idővel az emberek esetében is hasonló eredményeket érhetünk el, bár az elsődleges cél itt (egyelőre) nem a konditerembe járók nagyobb kényelmének biztosítása. A csoport kifejezetten azon személyek életkörülményeit és egészségi állapotát javítaná, akik ilyen-olyan okokból nem tudnak kellő mozgást végezni, ágyhoz (vagy székhez) vannak kötve, emiatt pedig az eredeti problémák mellett az atrófia is megkeseríti életüket. Úgy tűnik, hogy a fehérje megnövelt dózisa megelőzi az izomsorvadást, eközben pedig pontosan ugyanolyan folyamatot eredményez, mint maga a fizikai tréning, bár a pontos részleteket még jobban meg kell értenünk, mielőtt ezen a téren továbblépnénk.

Az is problémát jelent, hogy a fehérje nem egy kisebb, egyszerű molekula, itt tehát meg kell majd találni a megfelelő módot arra, hogy ezt nagyobb mértékben, megfelelő áron állítsuk elő, amely tabletta formájában is forgalmazható lenne – már amennyiben emberek esetében is kellő eredmények születnek.