Bill Gates öt olcsó tippje a boldog élethez

Az amerikai Forbes pedig

összegyűjtötte.

1. Ne foglalkozz a húszéves éneddel! Helyette szólj a jövőbelihez!

Nincs annál biztosabb tapasztalatszerzési mód, mint szóba elegyedni a húsz évvel későbbi éneddel. A jövőbeli te roppant bölcs személyiség, aki békét, könnyebbséget és örömet nyújt. Gates szerint sok 40, 60 vagy 80 éves ember tartja a kapcsolatot a húszéves énjével. Csakhogy ez nem egy hatékony barátság, mert ötvenévesen a húszéves éned azt gondolja rólad, hogy már öreg vagy, és inkább lepattint. Ezzel szemben a 70 esztendős éned helyesen állapítja meg, hogy az ötvenéves éned bizony még mindig relatíve fiatal, és később csak egyre betegesebb, gyengébb leszel.

 

Ha van tizenöt szabad perced, képzeld magad elé az idősebb éned és kérd ki a tanácsait! Amennyiben már nem vagy abban a korban vagy helyzetben, hogy biztos lehess benne, húsz év múlva is élni fogsz, nosza, szólj vissza a síron túlról (ne feledjük, hogy már Bill Gates is elmúlt 60!), mert az is érdekes, hogy vajon a sok-sok évvel későbbi, halott személyed milyen tanácsokkal láthatná el a még élő énedet.

2. Határozd el magad!

Semmitől sem érzed magad erősebbnek annál, mint mikor pontosan azt teszed, amit mondtál, hogy tenni fogsz. Az önismereti coachok ezt manifesztálásnak hívják. Gates minden bizonnyal „okkal történő cselekvésnek” vagy „szavahihetőségnek” nevezi. Egyikünk sem tehető felelőssé minden történésért, de mindannyian felelősek vagyunk a szavunkért.

 

A szavahihetőség persze redukálhatja, hogy mit fogadunk meg, de ha nem teljesíted az ígéreteidet, akkor nemcsak mások bizalmát játszod el, de saját magadban sem fogsz többé igazán bízni. És mégis mennyire lehet teljes élet az, amely során magadra sem számíthatsz?

3. Adakozz!

Ugyan ezt Gates nem említette, de a jótékonyság annyira fontos személyiségjegye, hogy vétek lenne kihagyni. 2017. március 31-ig bezárólag a Bill & Melinda Gates Foundation 50,7 milliárd dollárt adományozott el. Adni nemcsak jó érzéssel tölt el bennünket, de az egészségi állapotunkon is javít és hálát indukál. David Steindl-Rast szerzetes szerint „nem a boldogság tesz bennünket hálássá, hanem a hála tesz boldoggá”.

4. Eddz többet!

Teniszezőként Gates is tudja jól, hogy mennyire fontos a sport a jóhangulat megőrzésében. Bizonyították, hogy az aktív életmód segít a depresszió kezelésében, mert emeli a szerotoninszintet, ez a hormon befolyásolja a hangulatot, az alvást és az étvágyat. És hát az endorfintermelés is nő a sporttal, ami meg ugye emeli a hangulatunkat. Továbbá csökkenti a stresszt és segíti az életünk rendszerinti beosztását.

5. Első a szeretet!

Gates azt mondja, hogy „mikor a gyerekeid rendben vannak, az nagyon különleges érzés” – és ez teljességgel érthető. Az öt leggyakoribb halálos ágyi megbánás egyike, hogy „nem töltöttem elég időt a családommal”. A férfiak pedig a legtöbbször azt bánják meg, hogy „túl sokat ültem az irodában”. Ezt a két adatot látva a magánélet és a munka viszonya egészen más megvilágításba kerül.

Persze, mondhatjuk, hogy pár milliárd dollárral a pénztárcánkban mindez sokkal könnyebben tartható. Gates válaszaiból azonban inkább az olvasható ki, hogy ha te jól érzed magad, mások is jól fogják érezni magukat a közeledben – mind fizikai, mind lelki értelemben.

https://forbes.hu/legyel-jobb/bill-gates-ot-olcso-tippje-a-boldog-elethez/