Borkai Zsolt elbukta MOB-tagságát

Visszahívta a Magyar

Olimpiai Bizottságból Borkai Zsolt volt MOB-elnököt a Magyar Torna Szövetség. Győr polgármestere a szexvideós botránya után nem tarthatja meg ezt a posztját. Az olimpiai életjáradékáról egyelőre nincs döntés.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját 2010. november és 2017. május 2-a között Borkai Zsolt töltötte be, ezzel párhuzamosan volt Győr polgármestere is az olimpiai bajnok tornász.

2017. május 2-án a közgyűlés szavazott róla, alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, és kihívója, az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián lett a szervezet vezetője. Abban az évben Győr rendezte az Európai Olimpiai 

A Borkai-botrány másik érintettje Rákosfalvy Zoltán, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségi tagja. A MÚSZ elnöksége már a múlt héten tárgyalt volna róla, de az ügyvéd arra nem ment el.

Borkai Zsolt botránya a választások előtt pár nappal kezdődött. Győr fideszes polgármesteréről az önkormányzati kampány idejére időzítve kezdtek kompromittáló szexuális felvételek megjelenni Az ördög ügyvédje nevű blogon. A blog szerzője közölt egy szexvideót, emellett korrupciós vádakkal illette a polgármestert, és arra is utalt, hogy Borkai kokaint fogyasztott, vagyis bűncselekményt követett el. Az orgiáról készült tartalmak ráirányították a figyelmet arra is, hogyan uralta le a helyi üzleti életet a kormánypárti politikus köre.

A Borkai-botrány a választás kulcstémája lett a kampányhajrában, a Fidesz több politikusa elítélően nyilatkozott a témában, mondván, ami a felvételeken látható, az nem egyeztethető össze a Fidesz által hirdetett keresztény-konzervatív értékrenddel. Tarlós István főpolgármester pedig azt mondta, Borkainak le kell mondani. Borkai végül nem mondott le, nem lépett vissza, és ha szűk különbséggel is, de megnyerte a választásokat. A választás után viszont bejelentette, hogy kilép a Fideszből, de nem mond le a polgármesteri posztról, hanem független polgármesterként a közgyűlés Fidesz-frakciójával közösen irányítja Győrt.