Pisiljenek a zuhanyzóba- kéri az önkormányzat

Oslóban olyanannyira

a komolyan veszi a környezetvédelmet az önkormányzat, hogy nemrég arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy hihetetlenül pazarolják az ivóvizet. A felmérések szerint nem csak az oslóiak, de úgy összességében a norvégok szeretnek úgy csinálni, mintha bárhonnan vizet lehetne fakasztani, ugyanis átlagosan 182 liter vizet fogyaszt naponta egy ember. Ez majdnem kétszer annyi, mint a szomszédos Dánia napi vízfogyasztása, úgyhogy ha a dánoknak megy a spórolás, akkor a norvégoknak is. Legalábbis ennek szellemében tették közzé tippjeiket, hogyan is lehetne spórolni. 

PÉLDÁUL ÚGY, HA ZUHANYZÁS KÖZBEN PISILNÉNEK

Azt az önkormányzat is elismerte, hogy ez egy elég újító tanács, de hozzátették, hogy még több vizet lehetne spórolni, ha egyébként a fogmosást is zuhanyzás közben intézné a lakosság. 

GettyImages-517331430

Fotó: Bettmann

Egyébként ha valakinek ez a megoldás nem szimpatikus, akkor már azzal sokat tehet a környezetéért, ha energiatakarékos a mosógépe és a mosogatógépe, ha elzárja fogmosás közben a csapot, ha beáztatja a tányérokat és evőeszközöket, mielőtt a mosogatógépbe teszi, és csak akkor indítja el, amikor tele van. 

A szakemberek szerint az is megoldás lenne, ha az elöregedett, gyakran szivárgó vízvezetékeket kicserélné az önkormányzat, és talán ezzel több vizet spórolhatnának meg, mint a zuhanyzóba pisiléssel.