Aluinvent DVTK – Csata 81-70

Magabiztos, 81-70 arányú győzelemmel kezdte meg rájátszásbeli szereplését az Aluinvent DVTK együttese a Csata ellen. A negyeddöntő második mérkőzését szombaton fél 8-tól rendezik a fővárosban.

Ceresit

Mokango középtávolija, majd Medgyessy labdaszerzése és ziccere adta meg a találkozó alaphangját. Néhány kimaradt dobás után Putniņa is jól célzott, a vendégeknek kereken három percre volt szükségük az első találatuk megszerzéséhez, akkor Lang talált be (6-2). Jovanović és Walker-Kimbrough gyors kosárváltása után a következő gólt Medgyessy szerezte, a Csata edzője kénytelen volt időt kérni (10-4). Horváth tempójára Walker-Kimbrough válaszolt büntetőkből, majd Lelik szórt egy hármast, így szorosabb lett a mérkőzés (12-9). Shatori 2+1-esével, majd remek diósgyőri védekezéssel folytatódott az összecsapás, Škorić is jól büntetőzött. Egyre többet cseréltek az edzők a negyed hajrájában, ami a Csatának sikerült jobban. Lelik szerencsés hármasa után Barnai is bedobta az egyik büntetőjét, miközben a DVTK képtelen volt kosarat dobni ebben a periódusban. A hab a tortán Jovanović kettese volt néhány másodperccel a dudaszó előtt, így olvadt két pontra a piros-fehérek előnye (17-15). 

Pontszegényen de a hazai csapat számára kedvezően kezdődött a második negyed, mert azt a keveset mind ők szerezték Škorić és Kiss révén. Medgyessy és Lang gyors kosárváltása után Walker-Kimbrough csinálta meg a második 2+1-es akcióját, tíz pontra növelve ezzel csapata előnyét, Horváth faragott ebből (27-19). A diósgyőriek egykori irányítója jól pörgött, ezt jelezte az is, hogy megszerezte első hárompontosát, szerencsére azonban Škorić és Medgyessy találatai után maradt a tíz pont körüli differencia (31-22). Zele Dorina is feliratkozott a pontszerzők közé, erre Barnai reagált a kék mezesek közül, majd Lelik is eredményes volt, ráadásul kétszer is, hiszen a palánk alól bebrusztolt gólja után dobott egy triplát is. Cziczás László időkéréssel igyekezett megfékezni a negatív tendenciát (33-29). Lelik büntetői után Mokango zárta le a Csata rohanását, két gólja között Barnai szerzett kosarat, de e periódus végén Škorić célzott jól középtávolról, így most Tursics Krisztián kért időt (40-33). A félidőből hátra lévő bő egy percet remekül használta ki az Aluinvent DVTK, hiszen egy támadó lepattanó után Shatori ziccerezett, majd Medgyessy Dóra szerzett még egy könnyű kosarat. Kényelmes hazai előnnyel vonultak pihenőre a csapatok (44-33).

A második félidő elején növelni tudta előnyét a DVTK, Putniņa, Medgyessy és Škorić szállították a pontokat, miközben a Csata csak egy büntetőt dobott be (50-34).  Ezután azonban csökkent a hazaiak koncentrációja és a fővárosiak 6-0-s rohama után időt kért Cziczás László. Ez segített is, és elsősorban Medgyessy révén, aki gólja után egy tért ölelő asszisztot is kiosztott Zelének, újra biztosabb lett a diósgyőri előny (54-40). A folytatásban Jovanović kettesére Walker-Kimbrough válaszolt egy hármassal, majd Mokango váltotta pontokra Medgyessy gólpasszát (59-42). Ugyanez a játékkapcsolat működött Horváth hármasa után is, majd Mokango növelte az előnyt. Barnai közelijére Maja Škorić válaszolt négy ponttal, igaz, közben Lelik és Mányoky is eredményes volt (66-51).  

Zele büntetőivel kezdődött a záró etap, majd Medgyessy hozta kihagyhatatlan helyzetbe Kiss Angit. Több mint két perc elteltével Langnak, hogy megszerezze csapata első kosarát a játékrészben. A folytatásban Kiss előbb asszisztot osztott ki Zelének, majd a saját palánkja alatt szerelt szépen. Medgyessy duplájával a mérkőzésen először duzzadt húsz pont fölé a különbség (74-53). A győztes kiléte ezzel végérvényesen el is dőlt, már csak a volt kérdéses, mennyivel győz a DVTK. Mokango kettesére Mányoky válaszolt, majd Horváth, Jovanović és újfent Mányoky faragtak a csapatuk hátrányából (76-60). A vendégcsapat jó szériáját Kányási zárta le egy remek hármassal, igaz ezután sorra jöttek a Csata-kosarak, de a diósgyőriek győzelmét ezek már nem veszélyeztették. A végeredményt Szabó Fanni és Barnai kosárváltása alakította ki (81-70).

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés

Aluinvent DVTK – NKE-FCSM Csata 81-70 (17-15, 27-18, 22-18, 15-19)

Miskolc, Generali Aréna 800 néző. Játékvezető: Papp Péter, Balogh Gyula, Nagy Viktor.
DVTK: Medgyessy 17/3, Putniņa 4, Walker-Kimbrough 15/3, Škorić15/3, Mokango 13. Csere: Zele 8, Kiss A. 4, Szűcs R., Kányási 3/3, Szabó F. 2, Eperjesi. Vezetőedző: Cziczás László.
Csata: Horváth B. 13/6, Jovanović 11, Lelik 17/9, Nagy-Bujdosó, Lang 6. Csere: Barnai 15, Mányoky 6, Austria, Angyal, Radócz, Pálinkás 2. Vezetőedző: Tursics Krisztián.

Edzői értékelés

Cziczás László: – Nagyon észnél kellett lennünk, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést. A kulcsjátékosainkat sokáig pályán kellett tartani, ez a vendégeket dicséri. A végére szorosabb lett az eredmény, de ez annak tudható be, hogy a cseréink nem nyújtották azt a teljesítményt, amit kell. Ezen kell javítanunk a következő napokban. Néha nagyon fegyelmezetlenül játszottunk, de a legfontosabb az, hogy egy-nullra vezetünk. Nincs még lefutva ez a párharc, de szombaton szeretnénk lezárni.

Tursics Krisztián: – Gratulálok a hazai csapatnak, elképesztő módon kontrollálták a mai mérkőzést. Minden apró hibánkat kihasználták, amint hoztunk egy jó döntést, rögtön jöttek a büntetések. Annak nagyon örülök, hogy sok játékosunk belekóstolt a playoff légkörébe. Szombaton igyekszünk javítani.

A mérkőzés részletes statisztikája itt olvasható