De mégis mitől félhet most a magyar kormány és az említett intézmények? Nagyjából ugyanattól, amitől már nyáron is félni lehetett (kereskedelmi háború, kínai lassulás, jegybanki kamatemelések világszerte, brexit és olasz bankrendszer), emellé azonban most bejött egy olyan faktor, ami Magyarország gazdaságára ezeknél jóval komolyabb hatással van, ez pedig a német gazdaság gyengélkedése. Kezdjük azzal, hogy ezzel mi van most.

10 éve nem volt ilyen: Németország gyengélkedik
A német gazdasági növekedés 2018 harmadik negyedévében minimálisan 0,2 százalékkal csökkent, majd a negyedik negyedévben éppen hogy sikerült elkerülnie a világ egyik legerősebb gazdaságának a recessziót (amiről definíció szerint akkor beszélhetünk, ha egymás után két negyedévben is negatív a gazdaság teljesítménye), ugyanis

A NEGYEDIK NEGYEDÉVBEN A NÉMET GPD-ADAT ÉPPEN HOGY KIJÖTT NULLÁRA.

A harmadik negyedéves gyenge teljesítményt elsősorban az okozta, hogy az autóiparban nehezen halad az átállás az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra. Emellett úgy általában is azt szokták mondani, hogy mostanában komoly kihívásokkal néz szembe az egész iparág, csökken a dízelautók népszerűsége, miközben a cégeket megterhelik a költséges befektetések az elektromos és az önvezető autók fejlesztésébe.

Január közepén az üzleti sajtóban még arról lehetett olvasni, hogy csak átmeneti gyengélkedésről van szó, amit arra alapoztak a nyári visszaesést követően már helyreálltak az autóipari megrendelések. Nemrég azonban kijöttek a januári autóipari termelési adatok, amik alapján az autóipar termelése januárban 9,2 százalékkal csökkent, tehát most

MÉGSEM CSAK ÁTMENETINEK TŰNIK A NÉMET GAZDASÁG ÉV VÉGI MEGTORPANÁSA.

Erre utal az is, hogy februárban négyéves mélypontra esett az üzleti hangulat az országban. A német pénzügyminiszter ezekre a hírekre reagálva azt mondta, hogy nem lesz idén visszaesés a gazdaságban, csak lassulásról van szó, viszont az is megemlítette, hogy vannak kockázatok is, köztük a brexit és a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok. A gyenge autóipari adatokért a pénzügyminisztérium a beszállítók sztrájkjait és az új márkák bevezetésének nehézségeit okolta, emellett pedig az autók iránti csökkenő kínai kereslettel, valamint a brexit és a kereskedelmi háború miatti kockázatokkal szokták magyarázni, hogy az utóbbi időben nem megy annyira jól a német autógyártóknak.

Mindenesetre a csalódást keltő német gazdasági adatok kapcsán az elemzők azt is felvetették, hogy ha nem látszik javulás, akkor a német kormánynak a költségvetési kiadások növelésével kellene segítenie a gyengélkedő német gazdaságot.

index.hu