Melegebb volt a szokásosnál a tél

A 2018/19-es tél összességében

enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot – írta hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely azt is kiemelte: a melegedő tendencia a leghidegebb évszakban is megmutatkozik.

Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét, mínusz 18,6 fokot január 8-án mérték Vásárosnaményban, a legmagasabb hőmérsékletet, 23,5 fokot pedig a tél utolsó napján, február 28-án regisztrálták Sárváron.

Kifejtették: az első téli hónapban az ország jelentős részén a sokévi átlag felett alakult a havi középhőmérséklet. Országos átlagban 2018 decembere 0,8 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

A január átlag körül alakult, a hónap középhőmérséklete mínusz 0,76 fok volt, ami 0,3 fokkal haladja meg a sokéves országos átlagot.

A február meglehetősen enyhe volt, mintegy 3 fokkal haladta meg a havi középhőmérséklet a sokévi átlagot. Többször megdőltek a napi országos és budapesti melegrekordok is.