A javaslat elsődleges

célja a közlekedésbiztonság javítása. Ennek érdekében egyrészt szigorítanának a kötelező töréstesztek feltételrendszerén, másrészt kötelezővé tennének néhány biztonsági elektronikai megoldást az új autókban. A szövegben alkoholszondás indításgátló-előkészítés, fáradtságfigyelő, vészfékezés-jelző, tolatásérzékelő, automata vészfék, sávtartórendszer és felülírható intelligens sebességkorlátozó szerepel, ezen kívül baleseti adatgyűjtő beszerelését is megkövetelnék az autógyártóktól.

Elsősorban az intelligens sebességkorlátozó bevezetése kapcsán hallani felháborodott hangokat. Ez a készülék navigációs adatok, illetve táblafelismerés révén figyelné az érvényes sebességkorlátozást, és nem engedné az autót a megengedettnél gyorsabban menni. A javaslat szerint ez a korlátozás ugyan vészhelyzetben felülírható lenne a gázpedál erőteljesebb lenyomásával, de ilyen esetben pár másodperc után a rendszer fény- és hangjelzéssel figyelmeztetne.

Hasonló rendszereket már ma is kínálnak az autógyárak, de ezek mindegyike egyszerűen kikapcsolható. Az eszközök kötelezővé tétele viszont változtatna ezen. A javaslat érdekes részlete, hogy az autógyártók felelősségébe utalja a kötelező rendszerek elfogadtatását a felhasználókkal.

Ugyanakkor azok a félelmek, amelyek szerint a baleseti adatgyűjtő adatait a biztosítótársaságok vagy a hatóságok arra használnák, hogy tudomást szerezzenek a gyorshajtás tényéről, nem tűnnek megalapozottnak: a bizottság úgy módosította a javaslatot, hogy az csak névtelen adatgyűjtést tesz lehetővé, és a korábban rögzített adatok felülírását követeli meg.

Az indítvány beterjesztői hangsúlyozzák, hogy a közúti balesetek áldozatainak magas számát szeretnék csökkenteni: 2017-ben 25 300-an haltak meg és 135 ezren sérültek meg az EU területén.

 ha el is fogadják a javaslatot márciusban, a képviselők még beadnak hozzá néhány módosító indítványt.