Negyedik éve vezeti magyar hölgy a világ legmagasabb IQ-jú embereit tömörítő szervezetet

Balanyi Bibiána negyedik

éve áll a világ legmagasabb IQ-jú embereit tömörítő Mensa élén, megválasztásával ő lett a Mensa első közép-európai, harmadik női és minden idők legfiatalabb nemzetközi elnöke.

Portré a februári Forbesban.

„Mindig kíváncsi voltam az IQ-mra. Éreztem magamon, hogy nem vagyok »tök hülye«, de az ember azért mégis magában tartja ezt a véleményét.”

A világ legintelligensebb embereinek nemzetközi klubja, a Mensa 1993 óta van jelen Magyarországon, Balanyi Bibiána még ebben az évben bekerült. Mensa-tag az lehet, aki a szervezet tesztjén az emberek 98 százalékáénál magasabb értéket ér el.

„Minden mérőeszköznek van mérési tartománya, az IQ-tesztnek is – mondja Mérő László matematikus-pszichológus. – A sztenderd IQ-tesztek 70 és 135 között mérnek jól, tehát ha valaki azt mondja, hogy 150-es IQ-ja van, az mindig kamu. Vannak, akiket ezek a tesztek nem látnak, mert vagy alulról, vagy felülről nem férnek bele, utóbbiakat méri a Mensa tesztje.”

Bibiánát néhány évvel később, 25 éves korában megválasztották a Mensa Hungariqa élére, 2015 óta pedig a nemzetközi Mensa elnöki pozícióját tölti be. Azzal, hogy a szavazást megnyerte, nemcsak ő lett a szervezet hetvenéves történetének legfiatalabb (és harmadik női) elnöke, de az első közép-európai is. A szavazás ugyanis közvetlenül zajlik: a 140 ezer fős szervezet tagjainak nagyobb része amerikai vagy brit, így nem csoda, hogy 2015-ig szinte minden elnök közülük került ki.

Bibiána 2015-ben úgy nyerte meg a választást, hogy amerikai ellenfelének közel 55 ezres (potenciális) bázisa volt, miközben a magyar szervezet csak ezer főt számlált.

Balanyi Bibiána portréját a februári Forbesban találják.

Forrás: forbes.hu