A tavalyi év legrosszabb autója az Euro NCAP tesztjén a Fiat Panda volt

… amely első ülésén

ülve komoly mellkasi sérülésket lehet szenvedni, valamint a fej és a nyaksérülések is esélyesek egy ütközésnél. A hátsó ülésen ülő gyerekek védelméről szóló teszten a Fiat nulla pontot kapott, és a gyalogosok sem lehetnek nyugodtak – ehhez képest 2,7-4 millió forintot kóstál a piacon.

Az olasz autónál csak egy fokkal volt jobb az új Jeep Wrangler, amely azért egy csillagot össze tudott szedni, de a frontális ütközések ennél is elég kockázatosak. A 2018-as Jeepet 11-19 millió forintért vesztegetik.

Magyar pénztárcából is lehet jót venni
A szűkebb pénztárcájúaknak sem kell feltétlenül lemondaniuk a biztonságról, hiszen ahogyan fentebb is írtuk, a szervezet honlapján a régebbi modellek eredményei is fellelhetők, azok között is lehet szemezgetni. Például 2013-ban elég jól, 5 csillagosra teljesített a Suzuki SX4-es, amelyet már nagyjából 3-3,5 millió forintért meg lehet vásárolni Magyarországon. Ebben az első üléseken sem kell komoly sérüléssel számolni, és a gyermekek is biztonságban vannak.

Hasonlóan ötcsillagos a 2013-as Skoda Octavia, amelyet már 2 millió alatt is meg lehet venni itthon. Az elöl és a hátul utazók sem szenvedtek kritikus sérüléseket a teszten, és a gyalogosoknak is viszonylag jó esélyük van megúszni a komolyabb sérüléseket – legalábbis a teszt szerint.

Szintén a „megengedhető” kategóriába tartozik a Volvo V40-ese. Ahogyan már fentebb is említettük: biztonság tekintetében a svédek igen magas színvonalat képviselnek. A 2013-as V40 is hozza a számokat: majdnem maximális pontszámot kapott az első ülésen utazók védelmére, és 100 százalékra értékelték a biztonsági extráit és tisztességesen helytállt a gyereküléses teszten is. A 2013-as V40-est 2,3-4,5 millió forint között lehet megvásárolni.

Megfizethető áron van még a Ford C-Max is, amely 2010-ben kapott 5 csillagot az Euro NCAP-tól. Már 1,3 millió forinttól meg lehet venni, és a legdrágábbak sem kerülnek többe 3 milliónál. Ezzel szemben a kocsi elég biztonságos: az első és a hátsó üléseken sem kell aggódni, ha be van kötve mindenki, és a gyerekek is ülésben ülnek. Ugyanakkor a gyalogosvédelemre csupán az elérhető pontok 50 százslékt szerezte meg a Ford.

Hasonló árkategóriában mozog a 2009-ben öt csillagot elért Toyota Prius is. A típus előnye a biztonságon felül, hogy már a hibrid verzió is elérhető belőle, a jobbakért 2,5-3 milliót kell fizetni.

Már akár másfél-kétmillióért is megkaphatsz egy szintén 2009-es, szintén ötcsillagos német autót, a Volkswagen Golfot. A típus hatos szériájának legdrágább darabjai sem kerülnek 3,5 milliónál többe. A Golf 97 százalékos értékelést kapott az első ülésen utazók védelmére, a gyereküléses törésteszten pedig 84 százalékra vizsgázott. Nem egy pakolós, családi batár, de a biztonság tekintetében kitűnő választás!

Kétmillió forint alatt megveheted a 2010-es Suzuki Swiftet is, amelynek szintén a maximális csillagszámot adták a szakemberek. Az első utasok védelmére igen meggyőző, 94 százalékos értékelést kapott a „mi autónk”, a gyereküléses próbán pedig 84-et ért el. Emellett a gyalogosvédelem és a biztonsági felszereltség is a jó kategóriába tartozik.