A Nobel-díj

fővárosa továbbra is New York. Itt született az idei nobelesek közül Arthur Ashkin, aki 96 évesen minden idők legidősebb díjazottja lett.

A térképet leginkább az irodalmi és béke Nobel teszi egzotikussá, a tudományos Nobel nagyon nagy része amerikai, angol, német és francia születésűeké. Budapestet az teszi különlegessé, hogy ötféle elismerést is elnyertek a magyar főváros szülöttei. (Kizárólag férfiak.)

Budapesten született Nobel-díjasok:

Hevesy György, 1885 – kémiai Nobel
Szent-Györgyi Albert, 1893 – orvosi Nobel
Békésy György, 1899 – orvosi Nobel
Gábor Dénes, 1900 – fizikai Nobel
Wigner Jenő, 1902 – fizikai Nobel
Harsányi János, 1920 – közgazdasági Nobel
Oláh György, 1927 – kémiai Nobel
Kertész Imre, 1929 – irodalmi Nobel
Csak Nobel-békedíjas nem született Budapesten, kevés ilyen város van (ha lenne matematikai Nobel, még jó pár magyar tudós kapta volna meg a díjat). New Yorkban, Párizsban és Londonban teljes a kör, Bécsben irodalmi Nobel-díjas nem született, Berlinben is egy lyuk van, közgazdasági Nobel-díjasuk nincs, Moszkvában az orvosi hiányzik. Több olyan város van, ahol a tudományos címek megvannak, irodalmi és béke nincs, ilyen Chicago, Boston, Frankfurt. Prágában két hiány van: fizikai és közgazdasági Nobel-díjas nem született a városban.

Különleges hely tehát Budapest, abban is, hogy egyetlen itt született Nobel-díjas van, aki – németországi évek után – itt is hunyt el, Kertész Imre.https://444.hu/2018/12/11/budapest-kiemelt-helyen-a-nobel-dijasok-foldrajzaban