A környező országok legjobb eldugott tengerpartjai

Sokak számára a tengerpart

jelenti az igazi nyaralást, ám a népszerű üdülőhelyekkel a zsúfoltság, zaj is gyakran együtt jár, márpedig sokan vagyunk, akik inkább a nyugalmasabb pihenésre vágynak. Nekik ajánlunk az amerikai-norvég blogger, a Heart My Backpack blog szerzője, Silvia segítségével néhány olyan partszakaszt, ami nincsen annyira a figyelem középpontjában, ráadásul elérhető távolságban is van.

leba.jpg

Łeba (Lengyelország)

Érdekes kezdés, mert az embernek legkevésbé Lengyelország jut az eszébe, ha hangulatos tengerpartra gondol, ám kétségtelen, hogy a łebai nemzeti parkban akadnak gyönyörűségek.

Az egész alig pár órára található Gdansktól, és elsősorban a homokdűnéiről nevezetes. A hatalmas dűnék kicsit félelmetesek is, ráadásul folyamatosan haladnak a szárazföld belseje felé. No nem kell száguldásra gondolni, évente 3-10 métert tesznek meg. Jó, aki kifejezetten úszni szeretne, annak nem biztos, hogy ez a legszerencsésebb választás…

Dhërmi (Albánia)

dhermi.jpg

… hanem például Dhërmi, ami az „albán Riviérának” is nevezett rész gyöngyszeme. Ez persze elsőre nagyzolásnak tűnik (másodikra is), de az biztos, hogy a környezet gyönyörű, a víz pedig krisztálytiszta. Képzeljünk el egy hosszú partszakaszt, amit fehér homok borít, és éppen mert ilyen hosszú, szinte biztos, hogy találunk olyan részt, ahol egyedül lehetünk. 

Krapets (Bulgária)

krapets.jpg

A forró nyaraknak és az olcsóságnak köszönhetően Bulgária a költségekre is előszeretettel figyelő nyaralók egyik kedvencévé vált az elmúlt években. Krapets és környéke elsősorban a helyiek favoritja, tehát nem kell turisták hadára számítanunk.

Bár Várnából viszonylag könnyen megközelíthető, ahhoz már elég messze van, hogy túl sok látogatót elcsábítson a megszokott partszakaszoktól. A puha homok, a meleg tenger és a közeli falu mind csodás, érdemes belevágni.

Nin (Horvátország)

nin.jpg

A tengerpart a magyarok többségének Horvátországot jelenti, nem véletlenül: hihetetlenül hosszú és változatos tengerpartján mindenki megtalálja a kedvére valót, ráadásul ez a Magyarországhoz legközelebbi tengerpart. De még ez is tud meglepetést okozni, főleg, ha elkerüljük a túlzsúfolt, és ezért zajos Splitet és Dubrovnikot, illetve ezek környékét.

Ha másra vágyunk, akkor választhatjuk például a Zadartól északra fekvő Nist, ahol a homok már eleve különlegesség a főleg köves tengerpartokhoz képest, a háttérben húzódó hegyek pedig gyönyörű látványt nyújtanak. Maga a partszakasz pedig kifejezetten eldugott, ennek ellenére jól felszerelt. Elsősorban a helyiek kedvence, ennek megfelelően hétköznapokon szinte teljesen üres.

Lepetane (Montenegró)

lepetane.jpg

Bulgáriához hasonlóan Montenegró is egyre népszerűbb és nem ok nélkül. Csodálatos szép részei vannak, és ugyan kicsit messzebb van, mint Horvátország, de megéri az a plusz út.

Ha tengerpartra mennénk, akkor Kotor a logikus választás, legalábbis a legtöbben így gondolkodnak. Ám nekünk nem kell, mert ha kicsit tovább megyünk Lepetanéig, akkor szinte teljesen elhagyatott, ám meseszép partszakaszokra bukkanhatunk.