Menekült Orbán nagy cimbije Kaczynski

A tiltakozás oka,

hogy Kaczyńskiék januártól sokkal szigorúbb szabályokkal akarják korlátozni a sajtó munkáját a parlamentben. Az ülésterembe csak öt kiválasztott TV-t és néhány újságírót engednének be, más médiumok a helyszínről nem, csak egy zárt médiaközpontból közvetíthetnek, a kormánypárti képviselőktől a parlamenti folyosón így kérdezni sem tudnának. A szejm elnöksége azzal indokol, hogy a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek.

Szeptemberben a PiS frakcióvezetője nem titkolta, hogy az olyan szituációkat akarják elkerülni, amikor az újságírók a kérdéseikkel meglephetik a felkészületlen képviselőket, ami rossz fényt vet a honatyákra.
Csütörtökön újságírók tüntetést rendeztek a szejm bejáratánál és sajtóorgánumok sora tiltakozott „politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen – írja az MTI. Este aztán több ezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) felhívására. Az ellenzéki mozgalom ellen Kaczyński néhány napja a legélesebb hangon szólalt fel, arról beszélt, hogy a mozgalomnak államellenes karaktere van, és hogy ez valójában bűncselekmény.

Fotó: Wojtek Radwanski
Az ellopott költségvetési szavazás és a sajtó korlátozása miatti tiltakozás aztán péntek éjjelre eszkalálódott. A parlament kijáratait védő több száz rendőrt tüntetők vették körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS vezetője, Jarosław Kaczyński ki nem jön az épületből, és nem beszél velük. A rendőrök először megpróbálták eltávolítani a tiltakozókat, amikor azonban újabbak érkeztek, felhagytak ezzel. További rendőri egységek is érkeztek az épülethez. Végül hajnali három körül könnygázzal szorították ki a bejárat elől a tiltakozókat, és egy folyosón kivitték Kaczyńskit és Beata Sydło miniszterelnököt.
(Borítókép: Tiltakozók a lengyel parlament épülete előtt Varsóban, 2016. december 16-án. Fotó: