Ellenzéki lapok ellehetetlenítése

, kormánypropagandára használt közmédia, pártkatonák pozícióba helyezése. Krzysztof Bobinski lengyel médiaszakértő beszámolója alapján ugyanazt teszi a sajtóval a kormányon lévő Jog és Igazságosság Pártja (PiS), amivel Magyarországon a Fideszt vádolják. A lengyel Unia & Polska intézet elnöke egy moszkvai konferencián sötét képet festett országa viszonyairól. Mint fogalmazott, a pártját eddig is vaskézzel irányító Jaroslaw Kaczynski a tavaly megnyert választások óta hasonló szigorral próbálja kézben tartani a sajtót is. Bobinski szerint az állami médiától már több mint százan mentek el, a kulcspozíciókba pedig a megbízhatóként nyilvántartott embereket ültettek. „Ha az autóban bekapcsoljuk a lengyel állami rádiót, a hírek azt harsogják, hogy minden rendben” – ismertette a helyzetet Bobinski.

Kaczynskiék persze nem elégednek meg az állami média irányításával, a magánkézben lévő kiadókat is megpróbálják befolyásolni. Bobinski szerint ennek kulcsa az állami hirdetési pénzeknek a kabinethez hű lapokhoz juttatása. Az ellenzéki lapok rengeteg reklámpénztől esnek el – a Gazeta Wyborcza bevétele ebből a szempontból 30 százalékkal lett kevesebb az idei év első kilenc hónapjában –, a PiS-szel baráti kapcsolatot ápoló kiadványok közül pedig volt, ahol meredeken emelkedett a befolyó pénzmennyiség. Bobinski szerint ráadásul a helyzet mára odáig fajult, hogy a magáncégek politikai állásfoglalásként fogják fel azt a döntésüket, hogy melyik médiumban hirdetik termékeiket. Úgy tűnik, jelenleg főleg a külföldi kézben lévő cégek és a multik azok, akikre a nem kormánybarát lapok támaszkodhatnak.

Tüntetés a parlamentnél
Tüntetők állták el a lengyel parlament minden kijáratát több órán át péntek éjjel. Jaroslaw Kaczynski csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet – jelentették hírügynökségek.

A tüntetők szerint a PiS a parlamenti tudósítások új szabályainak felállításával korlátozni készül a sajtószabadságot, és a törvényeket megsértve fogadta el a jövő évi költségvetést, amikor ellenzéki képviselők az ülésen tiltakoztak az új szabályozás ellen.

Több ellenzéki kiadványt közben kormányközeli üzletemberek próbálnak felvásárolni. Hasonlóra nálunk is akad példa, elég a TV2 tulajdonosváltására vagy a Népszabadság bezárására gondolni. Természetesen Lengyelországban is vannak külföldi kézen lévő médiumok, ezek értelemszerűen nehezebben befolyásolhatók, és nagyrészt biztos anyagi lábakon állnak.

Bobinski ismertetése szerint nem szívderítő a helyzet a regionális kiadványok terén sem. Egy részük jelenleg ellenzéki kézen van, egy részük pedig úgy próbálja kikerülni a bonyodalmakat, hogy nem foglalkozik politikával, inkább a helyi aktuális ügyekre koncentrál.

„Senki nem szereti, ha kritizálják, ez természetes, Kaczynskiék viszont azt hiszik, olyan felhatalmazást kaptak a választásokon, hogy bármit megtehetnek” – mondja Bobinski. Emlékezetes, a PiS úgy tudta megnyerni a tavalyi választásokat, hogy az előtte nyolc évig kormányzó Polgári Platform sikeresnek mondható gazdaságpolitikát folytatott, az ország még a válság alatt is növekedési pályán tudott maradni. Csakhogy a kormányváltás óta nemegyszer tiltakoztak ezrek, vagy éppen tízezrek Kaczynskiék visszatetszést keltő döntései ellen. Emlékezhetünk, a katolicizmusáról és konzervatív elkötelezettségéről híres Lengyelországban óriási tömegek vonultak az utcákra, amikor kiderült, hogy a kormány jelentősen megszigorítaná az abortuszok szabályozását. Ennek ellenére a PiS jelenleg is toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, a CBOS felmérése szerint 36 százalék szavazna rájuk, ha most lennének a választások, a Polgári Platform mindössze a voksok 16 százalékára számíthatna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 17.