Már november 11-én közölte a kormányhivatal a miskolci városvezetéssel, hogy törvénytelen lakcímkártyához kötni az ingatlanadó-mentességet, Kriza Ákosék ennek ellenére nem rendes napirendként, hanem az utolsó pillanatban, sürgősséggel hozták be a változtatási javaslatot a december 8-i közgyűlésre. Azt is sutyiban, egy másik előterjesztésbe elrejtve. Mivel az ingatlanadóról szóló passzus az MSZP szerint a változtatás ellenére sem állja ki a törvényesség próbáját, ráadásul még káros is, továbbra is azt követelik, hogy egy az egyben töröljék azt el.

Minderről dr. Simon Gábor beszélt kedden Miskolcon.

Mint arról többször is beszámoltunk, a fideszes közgyűlési többség az októberi közgyűlésen beszavazta az építményadóról szóló rendeletbe, hogy magánszemélyeknek is fizetniük kell építményadót a lakóingatlanuk után. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha „az adóalany azt [mármint a lakóingatlant – a szerk.] ténylegesen életvitelszerűen lakóhelyként használja, és amennyiben azt az adóév első napján a lakcímet igazoló igazolvány adatai is igazolják”.

Jogilag éppen ez utóbbival volt a baj. A szocialisták rögtön fel is hívták a figyelmet arra, hogy 2014-ben a Kúria egy ilyen adókivetési ügyben egyszer már állást foglalt: a főváros XIV. kerületi önkormányzatát marasztalta el, kimondva, hogy „törvényellenes az, ha az önkormányzati jogalkotó az adókötelezettség fennálltát, fenn nem álltát, mértékét a lakcímnyilvántartás adataitól teszi függővé”. A bíróság ezért arra kötelezte az önkormányzatot, hogy az addig ezen a jogcímen beszedett adót fizesse vissza.

A városvezetés viszont azt állította, hogy minden törvényes, a jogszabály megfogalmazásakor figyelembe vették a Kúria állásfoglalását is. Az MSZP ennek ellenére nem hagyta annyiban a dolgot, közölték, ha a városvezetés nem módosítja a jogszabályt, akkor azt javasolják az adó alá vetetteknek, hogy forduljanak bírósághoz, mi több, ha szükség van rá, a párt pertársaságot is alapít. Első lépésként a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordultak kifogásaikkal.

A hivatal hétfőn érkezett meg – érdekes módon a december 1-jével keltezett levelet december 9-én, egy nappal azután adták postára, hogy a közgyűlés fideszes többsége sutyiban módosította a kifogásolt jogszabályt. A tájékoztatóban leírják, hogy a közgyűlés által bevezetett szabályozás törvénysértőnek minősül. Tájékoztatták a szocialista frakcióvezetőt arról is, hogy még november 11-én, tehát közel egy hónappal a decemberi közgyűlés előtt minderről szakmai konzultációt folytattak Miklós Béláné aljegyzővel és dr. Boda Zsuzsanna osztályvezetővel, akik elfogadták a kormányhivatal álláspontját. Rá egy hétre az aljegyző már arról tájékoztatta a hivatalt, hogy elkészítették az új rendelettervezetet, s ezt a decemberi közgyűlés elé terjesztik. Minderről viszont egy szót sem szóltak, az előterjesztést egy másik jogszabályba csempészve nyújtották be, azt is sürgősséggel, a közgyűlés kezdete előtt néhány órával. Mindez Simon szerint gyáva és hazug húzás, világosan látszik, miféle hatalommal van dolga a miskolciaknak

De nemcsak jogilag problémás a rendelet, az újabb adósarc kivetése rendkívül sokat ront a város amúgy is borzalmas versenyképességén. A szocialisták önkormányzati frakcióvezetője rámutatott: nonszensz, hogy miközben Székesfehérvár önkormányzata hirdetésben csalogatja a dunántúli városba a miskolciakat, állásszerzésben, lakhatásban segítve őket, addig Miskolc önkormányzata adót vet ki azokra, akik ideiglenesen máshol keresik a boldogulásukat, de még nem tettek le arról, hogy egyszer visszatérjenek is. Ráadásul rekordmértékű a miskolci adó, 1200 Ft/négyzetméter/év, miközben abban a néhány városban, ahol létezik ilyesmi, a legtöbb esetben ennek csak a nyolcada, tizede. eszon.hu