Futballszurkolókkal töltenék meg a debreceni stadiont, de álom egy nagy volumenű koncert is.

Túlzás nélkül állítható, a Nagyerdei Stadion nemcsak Debrecen és a megye, hanem az egész ország büszkesége. A cívisvárosi létesítmény egy szakmai zsűri szavazásán világviszonylatban a negyedik helyen végzett a 2014-ben átadott futballarénák versenyében, míg Európában az első lett. Az aréna azóta a Loki otthonául szolgál, s teljes mértékben szerves részévé vált a debreceniek életének. A Nagyerdei Stadiont üzemeltető MSE Klaszter Kft. ügyvezetőjével, Páll Lászlóval beszélgettünk.

Közel másfél éve adták át a Nagyerdei Stadiont. Milyen mérleget von az elmúlt tizenhat hónapról?

Páll László: – Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. Az eleje csodálatos volt, gondolok itt elsősorban a megnyitóra és a két telt házas Loki-meccsre. Ezt a lendületet sajnos megtörte a BATE Boriszov ellen elveszített Bajnokok Ligája-párharc. Ebben a párviadalban történelmi esélyt szalasztottunk el. Ha továbbjutunk, újra olyan futball-láz lett volna a városban, ami tízezer feletti átlagnézőszámot hozott volna az idényre. Nagy csalódás volt, a lendület megtört, s ezáltal a reméltnél sokkal kevesebben látogatják a DVSC mérkőzéseit, illetve sok olyan tényező is közrejátszott ebben, ami a magyar futballban történt.

Az üzemeltetés szempontjából nem volt titok, hogy főként a Loki-meccsekből származó bevételre alapoznak. A kezdeteknél tízezres átlagnézőszámmal kalkuláltak, ám ez az adat messze elmaradt a várakozástól.

Páll László: – Amikor ezt a tervet készítettük, egy bajnokcsapatról beszéltünk, s tudtuk, hogy kiemelt helyen várjuk a nemzetközi selejtezőket. Kis szerencsével elérhettünk volna egy kiugró teljesítményt, reális célnak tűnt az Európa-ligás csoportkör, de ez végül nem sikerült. Ezután már csak a hazai küzdelemsorozatok maradtak, s a nézőszám valóban nem érte el a reméltet.

Milyen más bevételi források állnak az üzemeltetők rendelkezésére?

Páll László: – Nem csak futballmeccsekről szól az élet a Nagyerdei Stadionban. Sok színvonalas rendezvényt hoztunk a létesítménybe, illetve annak környékére, házigazdái voltunk többek között a Campus és Zamat Fesztiválnak, esküvőknek, termékbemutatóknak és koncerteknek. Olyan rendezvény, ami nem a futballhoz köthető, több mint 50 volt a mögöttünk lévő időszakban. Emellett pedig vannak bérleti bevételeink is.

Vissza a Lokihoz! Hogyan próbálják elérni, hogy többen látogassák a csapat meccseit?

Páll László: – Ha csak a közelmúltat vizsgáljuk, valóban sokkal több nézőre számítottunk a Loki-meccseken, viszont közép- és hosszú távon bizakodó vagyok. Elképzelhetetlennek tartom, hogy előbb-utóbb ne jöjjön néhány olyan siker, amit helyi, vagy országos szinten megél a sportág, és ne legyen hatással a nézőszámra Debrecenben is. Ha a válogatottunk kijutna az Eb-re, nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a sportág pozitív irányba mozduljon. A BATE-s kudarc feledtetéséhez legalább olyan szintű diadal lenne szükséges.

Ultrák a Rosenborg elleni EL-selejtező debreceni odavágóján | Fotó: Derencsényi István Ultrák a Rosenborg elleni EL-selejtező debreceni odavágóján | Fotó: Derencsényi István ©
A személyes véleményem az, hogy a DVSC-hez tartozni alapvetően közösségi élmény, vagy legalábbis egy „együtt dobbanás”. Mert a Loki nemcsak a csapatból áll, hanem a klubvezetésből, a szurkolókból és a támogatókból is, azaz mindenkiből, aki szereti a gárdát. Jelen pillanatban nem érzem, hogy együtt lennénk. Pedig szükség lenne rá, hogy ez a helyzet megváltozzon, és mindenki kijárjon a meccsekre, mert csakis így tudnánk előre lépni, és felvenni a versenyt a többi csapattal a bajnokságban.

Becslésük szerint mennyi embert tart vissza a DVSC meccsektől az MLSZ által bevezetett szurkolói kártya?

Páll László: – Direktben is rengeteg embert tart vissza, például azért nem jönnek sokan, mert szolidaritást vállalnak a B-középpel. Vannak, akik azért nem váltanak jegyet, mert nincsenek ultrák, ezáltal nem kapják meg azt a fajta élményt, amit egyébként a B-közép még hozzátesz a show-hoz.

Az MSE Klaszter Kft. és a DVSC Futball Szervező Zrt. között elég szoros az együttműködés. Mit lehet tudni a felek közti megállapodásokról?

Páll László: – Egy elég bonyolult, sok komponensű szerződésünk van a DVSC-vel. Több pillére van az együttműködésünknek, például meg van határozva, milyen arányban oszlik el a jegy-, a marketing- és a vendéglátásból származó bevétel. Ezeknek a bevételeknek csak nagyon kis hányada marad nálunk.

Mennyire sikeres projekt a Loki marketingjogainak értékesítése?

Páll László: – Röviden fogalmazva: ha nincs néző, akkor nincs hirdető, ha nincs hirdető, akkor nincs bevétel. Igazából sok barter szerződésünk van, túlnyomó része a megállapodásoknak ilyen jellegű.

Sokakat érdeklő kérdés: hogyan áll a stadionfejlesztés?

Páll László: – Egy szavazáson a létesítményünk első lett Európában a tavaly átadott új stadionok között, amit azért is érdemelt ki, mert a lebegő járda kialakításával sok hely felszabadult a lelátók alatt, így hasznosítható területté vált. Ennek a koncepciónak az első lépcsőfoka volt, hogy az északi oldalon megnyitotta kapuit a Hall. A következő lépés a Loki-shop átadása lesz novemberben, ami egy európai mércével mérhető ajándékbolt. Szintén jól halad a déli oldalon a szurkolói klub, vagy hangzatosabban szólva kocsma kialakítása, ami kifejezetten pub jellegű, „meccsre hangoló” hely lesz. Ezen kívül van még egy rész, ahová olyan partnert keresünk, aki fitnesz, wellness célokra hasznosítaná a bérleményt. A keleti oldal is megkapta már a funkcióját, ahol jórészt az egyetem sport és életmód centruma kapott otthont, ami nagyon jól illeszkedik ebbe a projektbe. Jövő év első felében elkészül a látogatóközpont, ami egyedülálló a maga nemében. A múzeumból indul és érkezik majd a stadiontúra, ami a folyosórészekbe és a stadion különböző helyiségeibe vezet, de lesznek állomások, ahol interaktív programok várják a résztvevőket.

Elvileg egy multifunkcionális stadionról beszélünk, és ezért az emberek többsége várna egy nagyszabású koncertet, ami nem a létesítmény környékén, hanem bent a küzdőtéren van. Gondolkoznak ilyen nagy volumenű rendezvényeken?

Páll László: – Van realitása. Az már kiderült, hogy a stadion nagyon alkalmas május 1-jei és augusztus 20-ai showműsorra. A legkisebb rizikó ebben van, mert a játéktér talaja, illetve a pálya fűtési rendszere így védett. Ha egy színpadot építenénk az északi oldalra, akkor le kellene fedni a pályát, a burkolatot Németországból hozatnánk, és mintegy 10 millió forintba kerülne. Ezután jönne a neheze, a szervezés. Nagyon nehéz olyan időpontot találni a Loki naptárában, ami biztosan szabad, hiszen a játéknapokat befolyásolja a honi bajnokság és kupa, illetve az esetleges nemzetközi szereplés. Ezek időpontjai sajnos elég későn derülnek ki. És akkor még nem beszéltünk a produkcióról! Felmerül a kérdés, ki az az előadó, aki Debrecenbe jön, nem pedig Budapesten lép fel? Nagy vágyam, hogy megcsináljuk az első nagy koncertet, és úgy érzem, a felsorolt tényezők ellenére van rá esély!

Azt hallani, hogy a Nagyerdei Stadion üzemeltetése 200 millió forint körül van. Miként tevődik össze ez az összeg?

Páll László: – Ez egy top kategóriás létesítmény, annak előnyeivel és hátrányaival. Például olyan számítógépes fejlettséggel rendelkezünk, hogy 16 szervertermünk van, amiket éjjel-nappal hűtenünk kell.

A Nagyerdei Stadion első éves, illetve a Loki első bajnoki címének tízéves évfordulóját ünnepelték | Fotó: Matey István A Nagyerdei Stadion első éves, illetve a Loki első bajnoki címének tízéves évfordulóját ünnepelték | Fotó: Matey István ©
Aztán vannak kötelező karbantartási kiadásaink, ami az összköltségnek legalább az egyharmada. A rezsi még ugyanennyi. Elektromos pályafűtésünk és fűszoláriumunk van, tehát ha nincs semmi esemény, akkor is 60 kilowatt áramot fogyasztunk. Nagyjából így áll össze a 200 millió forintos üzemeltetési költség, ami minimális szint egy ilyen létesítménynél.

Ki lehet gazdálkodni ezt az összeget?

Páll László: – A foci, illetve a Loki-meccsek nélkül nem. Akárhogy is nézzük, ez egy futballstadion, fő termékünk a labdarúgás. Viszont hangsúlyoznám, alapvetően nem profitorientáltak vagyunk, mi társadalmi feladatnak tekintjük az üzemeltetést. Ha keletkezne nyereség, azt szeretnénk a futballra fordítani. Számunkra a stabilitás megteremtése a legfontosabb, és ha lehet mondani, akkor most stabil oldalfekvésben vagyunk.

Hogy áll a költségvetés kiadási és bevételi oldala?

Páll László: – Tavaly nem voltunk veszteségesek. Most olyan periódusban vagyunk, amikor mindenki felismerte, a szerződés, amit korábban kötöttünk a DVSC-vel, az más alapokkal dolgozott. Egy év után közösen értékelnünk kell a helyzetet, és finom módosításokkal arra törekszünk, hogy ez a stabilitás megmaradjon. Azt látni kell, ahhoz képest, hogy a Ferencváros ajándékbolttal, kávézóval ellátott stadiont kapott, mi saját erőből készítjük el a szurkolói boltot és klubot, ami szerintem nagyon szükséges. Azt a fajta helyet teremti meg, ami egy meccsnapon nagyon fontos lehet a szurkolók számára. Ez egy olyan bázis, ami egy teraszos kitelepüléssel, a déli oldalt teljesen belakja. Korábban már csináltuk azt a fajta kitelepülést, ami abban az állapotban megengedhető volt. Ha elkészül a kocsma és lesz egy jól működő shop, sokkal élettel telibbé válik a déli rész. S ha a fitneszterem is beindul, az megint egy új lökést ad a kihasználtsághoz. Most még ezek a lépések hiányoznak, de ha megvalósulnak, akkor tényleg meg lehet azt tenni, amit egy jól működő nyugat-európai klubnál, ahol alapvető családi program a meccsre járás.

Ha a jövőbe tekint, mikor lenne teljesen elégedett a stadion üzemeltetésével kapcsolatban?

Páll László: – A legnagyobb vágyam, hogy újra nemzetközi kupa csoportkörében szerepeljen a Loki, és a legjobb három magyar csapat közé tartozzon – sok-sok nézővel! Ha ez teljesül, akkor mi is stabilak tudunk maradni, és fejlődhetünk.

– Boros Norbert –