Az EBH a közelmúltban hozta meg döntését: szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg a polgármester. A hatóság megtiltotta a városvezetőnek, hogy máskor így járjon el, elrendelte, hogy 30 napra hozzák nyilvánosságra a jogsértést megállapító határozatot, és 500 ezer forintos bírság megfizetésére is kötelezte dr. Kriza Ákost. Az EBH szerint: „önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja”.

„Örülünk neki, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósága egyesületünknek adott igazat” – reagált a döntésre Molnár Krisztián, a Miskolci Mások Egyesület elnöke. Hangsúlyozta: „A jogi eljárás megindítása csak a végső eszköz volt a kezünkben, az eljárás során is törekedtünk az egyezségkötésre, de ezt a polgármester lesöpörte az asztalról. Mi mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy tovább folytathassuk azt a munkát, amit a helyi LMBT-közösség érdekében megkezdtünk. A polgármester magatartása jól mutatja, hogy sok még a teendő itt Miskolcon”.

Megalapozottnak tartják
Az Északmagyar megkereste az önkormányzatot is, kíváncsiak voltunk, mit szólnak az EBH döntéséhez, illetve használhatja-e ezek után Miskolc nevét a csoport. Kérdéseinkre az önkormányzat sajtóosztálya válaszolt: a polgármesteri hivatal korábbi döntését – azaz a Miskolc név használatának elutasítását – megalapozottnak tartja. A városháza jogorvoslattal kíván élni a hatóság döntésével szemben. „Tekintettel arra, hogy az egyesület nem rendelkezik a jogszabályban előírt engedéllyel, nem használhatja Miskolc nevét” – fogalmaztak. Teljes cikk itt. http://www.boon.hu/felmilliora-buntettek-a-miskolci-polgarmestert/3302918