Fillérné Alsómocholády Turbulencia

 

Ha karácsonyra szeretnénk megajándékozni szerettünket egy király télbúcsúztató kiruccanással, a megszokott mediterrán szigetek és városok mellett idén már Portóval is próbálkozhatunk. A rövidnadrágot otthon hagyhatjuk, de a hazai mínuszokhoz képes egy napos, kellemes 15 fok is nagyon vonzó lehet.

A Wizz pár hónapja repüli az észak-portugál várost, néha találni tízezer forint alatti jegyeket januárra és februárra, 12-15 ezer forintból pedig sok dátum elérhető. Visszafele dettó.

A reptérről sima metrójeggyel be lehet juni a városba. Porto kedvesen rohadó portugál város, teljesen hétköznapi látvány, hogy egy épület homlokzata csodálatos csempékkel van kirakva, ám a ház másik végéből rozsdás betonvasak állnak ki, mert ott valami leomlott húsz évvel ezelőtt, és a sitt elhordásánál többet nem sikerült még intézni.

Látkép Vila Nova da Gaia-ból

Hasonlóan Lisszabonhoz, Portóban is jelentős szintkülönbségeket kellett áthidalni ahhoz, hogy átjárható legyen a város hegytetőn fekvő és folyóparti szakasza. A város egyik jelképének számító kétszintes a Dom Luís híd tökéletesen eleget is tesz ennek a feladatnak. Az Eiffel tervezte híd felső szintjén villamos és gyalogos közlekedés megy, autók csak az alsó részen mehetnek át. A túlpart már nem is Portó, hanem Vila Nova da Gaia, ahol már egymást érik a borászatok. A Dourno völgye az egyik leghíresebb portugál borvidék, végig autózva a vidéket megúnhatatlan látványt nyújtanak a szőlővel beültetett dombok és völgyek, mintha afrofonású óriási fejek lennének.

A város klasszikus látnivalói mellett, mint a katedrális, a San Francisco templom vagy a Clerigos torony érdemes ellátogatni a vasútállomásra, amely csodálatos azulejókkal van kirakva. Vasútmániásoknak az is érdekes, hogy az állomás a város közepére van rakva, méghozzá úgy, hogy a peronok mellett közvetlenül már házak vannak, vagyis az épültek teljesen körülölelik a pályaudvart. 

portohid.jpg
Eiffel keze volt a dologban

A folyó mindkét partja megér egy sétát, a portói oldal tele van étteremmel, kiülős hellyel, elképesztően hangulatos, és abszolút megfizethető. Az éttermek este persze tömve vannak, az étel ugyanakkor bőven ehető, úgy tűnik, a fő városi látványosságért cserébe az éttermek nem akarják szar kajával lehúzni a turistákat. Valamiféle nyelvet beszélnek a pincérek, ha nem angolul, akkor franciául. Itt is érvényes az, ami más potugáliai étteremben: előételnek kérdés nélkül kihoznak kis vajat, sajtot és pástétomot, amit ha azonnal visszaküldünk, nem kell kifizetni.

A városban három nosztalgiavillamos is közlekedik, ezek külön tarifával mennek. Míg a városi metró és villamos 1,5 euró, a nosztalgiavillamosra 2,5 euró a vonaljegy, 8 euró a napijegy. Felesleges mindhárom vonalon végig menni, de egyszer megéri a faburkolatú járgányokra felülni. Egyes végállomásokon nincs fordító, a villamosnak így mindkét végében van vezetőállás. A vezető miközben átsétál a jármű végéből az elejébe, az üléseket szépen átfordítja: az üléstámlákon található kapaszkodónál fogva a támlák egy mozdulattal áthajthatók, így az ülések mindig menetiránnyal szemben vannak. 

maszoshid.jpg
Az ott már az óceán

Nemcsak a fantasztikus Dom Luís hidat érdemes azonban megnézni Portóban. A város szélén található, napi több százezer autó áthaladását biztosító vasbeton Arrábida híd önmagában is szép kecses íveivel, egy lelkes csapat azonban idén mászhatóvá is tette. A világon néhány hidat lehet csak legálisan megmászni. A híd tartóívébe kis lépcsőket építettek, s biztosítókötelet erősítettek – ami nem volt könnyű, mert a híd ipari műemlék, s Portugáliában sem egyszerűbb a hatósági engedélyek kikérése, mint itthon. A híd így tíz euróért cserébe teljes biztosítás mellett megmászható. Odafenn, az autók alatt néhány méterrel remek látvány nyílik egyik irányban a városra, másik irányba az óceánra, s ami érdekes, egyáltalán nem hallatszik le a zaj, nyugodtan lehet beszélgetni. A szervezők egy pici csokikehelybe töltött portói borral lepik meg a mászókat.

szolo.jpg
Fonottfejű dombok

A városban teljesen jól lehet közlekedni gyalog, illetve közlekedési eszközökkel. Ugyanakkor érdemes egy napra autót bérelni és bejárni a Dourno-völgyet. A céltalan autókázás mellett kár kihagyni a Braga szomszédságában lévő Bom Jesus do Monte templomát – annak ellenére, hogy Braga maga is roskadásig van templomokkal. Ez az épületegyüttes egy fantasztikusan megépített kálváriadomb tetején terül el.

kalvaria.jpg
A szimmetria dicsérete

A kálvária mértani pontossággal van kiépítve, a stációknál pedig pihenők és szobrok teszik teljessé a képet. A dombra egy nagyon különleges kötél siklóval is fel lehet menni, amelyet voltaképpen víz hajt. A domb tetején lévő forrásból a sikló aljában lévő tartályt megtöltik, így az nehezebb lesz, mint a kötél másik végén, a domb alján lévő kocsi, így a vízzel teli egység szépen lesiklik. Ott a vizet kiengedik belőle, miközben a másikat ismét megtöltik.

siklo.jpg
Vízhajtás