„Döbbentem hallgattam Semjén hozzászólását, megijedtem, hogy aktualitást ad neki azzal, hogy javasol valakit, akit meg kéne koronázni.” – kezdte felszólalását Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke aztán egy szerinte aktuálisabb kérdésre, az oktatásra terelte a szót a PISA-eredmények alapján.
A kormány tévúton jár a munkaalapú társadalommal, amelyből leginkább közmunkaalapú társadalom lett, pedig tudásalapú társadalomra kellene törekedni. A nemtudás kiszolgáltatottá teszi az embereket.
Az alulképzett ember alkalmas arra, hogy alattvaló legyen. A motivált, jól képzett emberek függetlenek, ez nem megfelelő a kormánynak – mondta Hadházy, aki az iszlám társadalmak összeomlását és az ebből adódó menekültválságot is azzal magyarázta, hogy ott nem tudásalapú társadalom megteremtésén dolgoztak, csak a természeti javakra építettek.

Hadházy szerint Magyarország is ezen az úton jár, az összeomlást elkerülni csak „Tanulással, tanulással, tanulással” lehet – mondta a politikus, aki szerint az oktatási reformra adott EU-s milliárdokat ellopta a kormány.
„A PISA eredményei rámutatnak, ha valakinek mennie kell, akkor Balog Zoltán miniszter. Jó hír, hogy esetleg fölfelé fog bukni, államfőnek, a hírek szerint. Kártékonyabb miniszterünk nem volt.”
„Nem minősítem, hogyan beszél a magyar uralkodókról, de a tiszteletet már csak azért is megérdemli, mert Magyarország királya volt, ezt illik megadni.” – reagált Hadházyra Rétvári, aki szerint sok százezer embert sértett meg az LMP társelnöke azzal, hogy párhuzamba állította a menekültválságot és a magyarok Nyugat-Európába való kivándorlását.
Így kell fényezni a PISA-eredményt

A 4. és a 8. osztályosok eredményei az európai átlag felett voltak, de a korábbi magyar eredményekhez képest látványos a romlás.

Rétvári szerint nem csak a PISA eredményei számítanak, volt országos kompetenciamérés, és ott van a TIMSS-felmérés is, amely a tudás megszerzését vizsgálta és ebben nem volt rossz a teljesítmény.
De Rétvári káprázatos szempontot talált a PISA magyar eredményére:
A felmért országok közül 28-29. helyen állunk, de az egy főre eső GDP-ben csak a 31. helyen állunk, tehát jobban teljesítünk, mint az gazdasági eredményeinkből következne.
Ezt az érvet Rétvári Dúró Dóra, szintén oktatással kapcsolatos felszólalása után is elővette.
De jó az is, hogy a matematikai felmérés korábbi folyamatos romlása után most stagnálás volt, bár a másik két területen tovább zajlik a visszaesés.
A PISA eredmények relativizálásának csúcsára Rétvári akkor ért, amikor közölte:
Lenygelországban 24, Dél-Koreában 20, Finnországban 15 ponttal estek vissza az eredmények a legutóbbi PISA-felméréshez képest. Az említett országok mellesleg a felmérések élvonalában vannak, Lengyelország messze lehagyta Magyarországot az elmúlt 15 évben.