Legalábbis erre, valamint határozott fellépésre szólította fel tagszervezeteit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miközben az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében kormányzati bérajánlást is sürget. A konföderáció a munkáltatókat is felkéri a korrekt tárgyalásokra, s emlékeztet: nincs kibúvó, hiszen a béremelés költségeinek jelentős részét az adóterhek csökkentésével biztosítja a kormány.

Ezúttal nem hátrálnak meg a szakszervezetek, szándékaik szerint a versenyszférában dolgozóknak is kiharcolják a 15 százalékos béremelést. Legalábbis, ezzel az elhatározással kezdik a bértárgyalásokat a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, amelyeknek a konföderáció a napokban küldte el a szervezet elnöksége által megfogalmazott bérajánlását azért, hogy az ország bármely pontján működő, legkisebb helyi érdekvédelmi tömörülésnek is legyen mihez igazodnia a béralku során – olvasható a konföderáció közleményében. A MASZSZ egyben mozgósítja is az összesen mintegy 150 ezer tagot képviselő szervezetek vezetőit, felszólítva őket, hogy ne legyenek engedékenyek, tartsanak ki a „központi” béremelési mérték mellett – hangsúlyozza a szövetség szóvivője, Nemes Gábor.

A MASZSZ egyértelmű sikernek tartja, hogy a kormány a járulékok és az adók csökkentésével beszállt a béremelési programba. A szakszervezetek ezek után joggal várják el a cégektől, hogy átfogó javaslatokat dolgozzanak ki és korrekt tárgyalásokon alakuljanak ki az új bérstruktúrák, hiszen a 15 százalékos emelés anyagi forrásainak jelentős részét az állam biztosítja – szögezi le közleményében a konföderáció. Nemes Gábor hozzátette: a Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy szakmailag tisztességes és korrekt bérrendszert csak úgy lehet kialakítani, ha a versenyszférában az általános emelés éves szinten eléri legalább a 15 százalékot.

A szövetség azt ajánlja a tagszervezeti vezetőknek, hogy alaposan készüljenek fel, illetve készítsék fel az alapszervezeteket a bértárgyalásokra. Ilyen mértékű bérfejlesztésre a munkáltatók ugyanis nem számítottak, s ekkora változás teljesen átírhatja a jelenleg kialakult bérstruktúrát, felboríthatja a bértáblákat, és számtalan igazságtalan helyzetet teremthet valamennyi bérkategóriában. Ügyelni kell arra is, hogy ne csússzanak össze az egyes bérkategóriák, s ne alakuljon ki úgynevezett bértorlódás – figyelmeztet a szóvivő. A szövetségnél úgy vélik, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatására a szakszervezeteknek még a szerény jogosítványaik mellett is van elég erejük. A MASZSZ az eddigi tapasztalatok alapján arra is figyelmezteti a szakszervezeti vezetőket, hogy a munkáltatók egy része „trükközni” próbál majd, például létszámleépítéssel, még több részmunkaidővel sőt, az egyes munkakörök szakképzetlenségbe való visszaminősítésével, ám ezek a próbálkozások nem fogadhatók el a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben – szögezi le a szóvivő.

A MASZSZ a cafeteria-rendszer megvédésére is figyelmezteti a tagszervezetek vezetőit, emlékeztetve őket arra, hogy a szükséges változások miatt így is elvesznek olyan értékek, mint az öngondoskodás, de a juttatások nem eshetnek a béremelés áldozatául.
Az állami, önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál szükség van egy országos bérajánlásra, illetve országos bérmegállapodásra, amelyet a szakszervezeti konföderációk már korábban kezdeményezték a kormánynál. Ebben a körben is elkerülhetetlen egy legalább 15 százalékos általános korrekció.
A szövetség reméli, hogy a többi konföderáció is az átlagosan 15 százalékos emelési követelés mellé áll, s ezt a mértéket fogja ajánlani a tagszervezeteinek, mert így, egységesen lehet még nagyobb nyomást gyakorolni a munkáltatókra – szögezi le a szóvivő.