Orbán az elsők között állt ki a republikánusok elnökjelöltje mellett, ezt illett telefonnal és washingtoni meghívással honorálnia Donald Trumpnak – mondta Jeszenszky Géza diplomata. A hasonló elnöki hívásoknál nem egyeztetik előre a témákat, de a beszélgetést rögzítik.
Orbán Viktor péntekre időzített interjújában jelentette be: telefonon beszélt Donald Trumppal, az amerikai elnökválasztás győztesével, aki meghívta őt Washingtonba.

A Bors Jeszenszky Géza volt külügyminisztert, washingtoni nagykövetet kérdezte arról, hogy mi a szokás az amerikai elnökök protokolláris telefonbeszélgetéseinél. Mint mondta, általában ezek legfeljebb 10 percet vesznek igénybe, csak krízis esetén tartanak 10-20 percet, ahogy az George Bush és Antall József között történt 1991-ben, a moszkvai puccs idején.

Jeszenszky szerint Trump és Orbán beszélgetése alapvetően udvariassági tárgyalás volt. Miután a republikánus jelöltnek vélhetően felhívták a figyelmét, hogy a magyar miniszterelnök az elsők között támogatta őt, ez illett telefonhívással és washingtoni meghívással honorálnia. Bár Orbán szavaiból nem derült ki, ki kezdeményezte a hívást, a volt nagykövet valószínűsíti, hogy a magyar fél, mivel Trumpnak jelenleg sok más gondja van.

A diplomata azt mondta, a hasonló beszélgetések előtt nem egyeztetik előre a témákat, kérdéseket. De midnkét oldalon ott van néhány munkatárs, és fel is veszik a beszélgetést. Tolmácsra Orbánnak nem volt szüksége, mert jól beszél angolul.

A lap kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem árulta el, ki hívott kit, és meddig tartott a beszélgetés.