A mai naptól bevezetjük a nemzeti vízumok díjmentességét az ukránoknak. Illetve arra kérjük az ukrán felet, hogy vizsgálja felül minél hamarabb, mikor lehetne megadni fordítva is ezt a lehetőséget.
Vállaltuk, hogy 2020-ig a magyarországi oldalon elérjük az ukrán határt az autópályával.
A két ország történetének legjelentősebb gazdasági és infrastrukturális programjáról állapodott meg a két ország, Magyarország 50 millió eurót bocsájt rendelkezésre a program végrehajtásához.
Magyarország idén 2 milliárd majd 2017-ben újabb 5,2 milliárd forintot ajánl föl Ukrajna gazdaságának fejlődéséhez.
Az ukrán katonasebesültek ellátására is nyitottak vagyunk
Orbán szerint – összefüggésben az Oroszországgal szembeni szankciókkal − az Ukrajna és Magyarország közötti kereskedelmi együttműködés súlyosan visszaesett az elmúlt két évben, legalább 30%-kal. 2016 első nyolc hónapjában azonban ennek a visszaesésnek majdnem a felét sikerült ledolgozni, és reményeik szerint a korábbi szint fölé lehet majd emelni.
A találkozót követő sajtótájékoztatón Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy az ukrán kormány belső reformokat hajt végre, megindult a gazdaság, azon lesznek, hogy a magyar-ukrán gazdasági együttműködés is javuljon, fejlődjön. A reform egyik elemeként pedig egy nagy privatizációs programot valósítanak meg, ahol a magyar gazdasági élet szereplőit is szívesen látják.
Hrojszman szerint a kisebbségek értéket képviselnek Ukrajnában és békességben élni, az államiság fontos tényezője.
Büszkék vagyunk a magyar nemzeti kisebbségünkre is, és azt szeretnénk, hogy mindenki otthon érezze magát Ukrajnába.
– fogalmazott az ukrán miniszterelnök. index.hu