Hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy egri adóellenőrrel szemben, aki megsúgta az egyik vállalkozónak, mikor lesz adóellenőrzés ott, ahol éppen dolgozik.

A 61 éves férfi csaknem harminc évig dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőrként foglalkoztatták.

Ebben a beosztásban jutott tudomására, hogy az adóhatóság a hónap közepére helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórház területére. Az is megtudta, hogy az ottani bontásban és építésben részt vevő vállalkozások dolgozóit is érinti a vizsgálat.

2014. december 9-én, este felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét az adóellenőr, és szólt neki, hogy ellenőrzés lesz a kórháznál.

A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel jogtalan előnyhöz juttatta az ügyvezetőt, és az ellenőrzés objektív lefolytatását is lehetetlenné tette. Ismerőse nyomban továbbadta ugyanis a hírt a vele üzleti kapcsolatban álló másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg azt. December 12-én meg is volt az ellenőrzés, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak a revizorok.

A megyei főügyészség az őrizetbe vett adóellenőrt hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja, és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben – olvasható a Heves Megyei Főügyészség szerdai közleményében.