Jakab Péter szerint „megalázó és méltatlan” körülmények között élnek az Őszi Napsugár Otthon idős, beteg gondozottjai. A jobbikos politikus mindezt ismeretlen eredetű fényképekre hivatkozva mondta. A képeket nem hozta nyilvánosságra, és azt sem árulta el, ki készítette azokat. A Jobbik soha nem járt az otthonban, az intézmény vezetője az őket ért vádakat sértőnek és megalapozatlannak nevezte.

– Egyedül egy lakásban? Nem. Én itt jól érzem magam – mondta el a Miskolc Televíziónak Ungvári Lászlóné, az egyik gondozott. Magdi néni 15 éve önként döntött úgy, hogy idősotthonban szeretne élni. Aktívan telnek a napjai, követi a híreket, és egyfajta érdekképviselő is az időseknél. A közös helyiségben minden nap másféle foglalkozás a program.

– Tornázunk, könyvtári foglalkozás is van minden nap, én meg vagyok elégedve – mondta el egy másik lakó, Papp Józsefné.

Az otthonban 437 idősről gondoskodnak, köztük sok a demens, magatehetetlen beteg. „Van, akinek a nyílt sebe nincs megfelelően ellátva, van, aki a kiszáradás jeleit mutatja. Így bánnak az otthonban az idős betegekkel” – ilyeneket mondott Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus mindezt ismeretlen eredetű fényképekre hivatkozva mondta. A képeket nem hozta nyilvánosságra, és azt sem árulta el, ki készítette azokat.

Az intézmény vezetője megdöbbenéssel fogadta az őket ért vádakat. Mint mondta, sok magatehetetlen idős ellátottjuk van, de – ahogy fogalmazott – az ápolók, sokszor emberfeletti erőfeszítéssel, mindent megtesznek értük. Blachné Papp Eleonóra határozottan visszautasította a Jobbik vádjait.
– A Jobbiktól ismereteim szerint soha nem járt itt senki, megalapozatlan vádakkal illették az intézményt, keressük a jogi megoldásokat az ügyben – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: a lakók és hozzátartozóik elégedettségét is rendszeresen mérik. Az idei felmérésen mind az ellátottaktól, mind a rokonaiktól ötből négyes értékelést kaptak. minap.hu