Vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása

Magas rosttartalom: minden alapanyagból

a magasabb rosttartalmút válasszuk, és ha egy étel kevés rostot tartalmaz, akkor fogyasszunk mellé rostban gazdag ételt is, így például, ha fehér rizst tudunk csak köretként választani, akkor szedjünk mellé egy nagy tál salátát.

Szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott zsiradék vagy fehérje: például a fehér rizs felszívódását le lehet lassítani, ha fogyasztunk mellé egy szelet csirkemellet, ráadásul egy tejszínes öntet tovább csökkenti a glikémiás indexet.

Nagy amilóztartalom: A keményítők egyik fajtája az amilóz, ami lassabban bomlik le, emiatt előnyösebb a durum tészta és a basmati rizs étrendbe illesztése a hagyományos fehér rizs és búzalisztalapú tésztához képest.

Savak: az ecetes öntettel készült saláták még lassabban szívódnak fel, mint a joghurtos öntetesek, ráadásul szénhidrátot sem kell az ecetekre számolni.

Rövid ideig tartó hőkezelés: az „al dente” tészta lassabban szívódik fel, mint a szétfőzött tészta, és a zöldségek hőkezelésénél érdemes arra törekedni, hogy ne főzzük őket teljesen szét.