Az ásványvízzel csak a baj van. Ha a műanyag palack sokat állt a napon, mérgező anyagok lephetik el a tartalmát. Ha felbontás utáni 24 órán belül nem tesszük hűtőbe, ismét csak gond lehet. De a frigó sem véd mindentől: még ott is hamar megjelenhetnek a palackban a baktériumok és penészgombák.
Ha csak egyféle márkát fogyasztunk, egyes ásványi anyagokból túl sok kerül a szervezetbe. Másból meg túl kevés. Ezért legalább 3-4 féle vizet érdemes fogyasztani. Már ha nem akarjuk, hogy esetleg vesekövet szerezzünk a nyakló nélkül vedelt folyadéktól.

Ja, hogy teli van életelixírrel, akarom mondani egészséges hatású összetevővel? Na, placcs! Magyarország legtöbb településén a csapvíz kiváló minőségű, ráadásul 300-500 milligramm ásványi anyagot tartalmaz. Márpedig 500 milligrammtól már ásványvíz az ásványvíz.

De az se biztos jó, ha a csapvizet tisztítóberendezésen keresztül fogyasztjuk. Rossz hír az egészségfetisisztáknak, hogy ez meg könnyen a fürdővízzel a gyereket esete lehet. Merthogy sok berendezés a folyadékot megszabadítja a szükséges ásványi anyagoktól és nyomelemektől is. Aminek persze mindjárt jó kis hiánybetegség a vége.

A műanyag flakonokban rejlő veszélyt a vizeslobbi is felfedezte, és sajátos választ adott rá. A legszebb példa a Szigetközi Friss Vízé. Reklámja szerint a PET-palack, azon túl, hogy környezetszennyező, káros az egészségre. Nosza, feltalálták a melegvizet, és – figyelem, nem ásványvizet, hanem közönséges – ivóvizet kezdtek forgalmazni visszaváltható üvegekben. Persze ez így önmagában eléggé röhejes volna, ezért jó kis kultuszt kerítettek köréje.

„Borkóstoláshoz a szénsavmentes Szigetközi Friss Víz kifejezetten jó. Ásványianyag-tartalma, keménysége optimális. Szájba véve selymes, szinte a borok kerekségéhez hasonlítható puha textúrát érzünk benne, íze teljesen neutrális. (…) A víz és ételpárosítások, a vizek terroir jellegének kulináris alkalmazása továbbra sem tartozik a kimunkált területek közé, pedig a Szigetközi Friss Víz érték és lehetőség is egyben. A vizek kiválasztásánál ügyeljünk az egymást követő fogásokhoz társuló vizek közti kontrasztra is” – olvassuk honlapjukon a sznob gasztromókusokat és borrajongókat is megszégyenítő szöveget.

Ha nem étteremben, fogadáson járunk, igyunk tehát bátran csapvizet. És spóroljunk ezzel évente úgy 30-50 ezer forintot. (Egy 1,5 literes ásványvíz 50-150 forint, szemben az ugyanennyi mennyiségű csapvízért fizetendő kb. 80 fillérrel).

Egyébként meg tessék naponta legalább 1,5-2 liter – így, nyáridőben akár kétszer ennyi – folyadékot bevinni a szervezetbe. http://www.miviz.hu/hirek/azt-hiszi-az-asvanyvizben-nem-lehet-mereg-igyon-csapvizet-sporolhat