Fogyatékossági támogatások jogtalan felvétele miatt indult per Szegeden, mert 49-en 1 millió és 2,5 millió forint közötti összeget vettek fel, a vád szerint valótlan tartalmú orvosi igazolás alapján. Az orvos arra hivatkozott, megsajnálta a hozzá fordulókat.

 

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, egy Hódmezővásárhelyen praktizáló ideg-elmegyógyász feladatai közé tartozott a fogyatékossági támogatásokhoz szükséges szakorvosi igazolások kiállítása. Az orvos 2001 szeptembere és 2010 decembere között számos betege, valamint a páciensei által megnevezett, számára ismeretlen emberek részére valótlan igazolásokat készített: nem végezte el a megfelelő vizsgálatokat és teszteket, ezek nélkül tanúsította, hogy az igénylő intelligenciahányadosa olyan alacsony, hogy jogosult a támogatásra.

A háziorvos is tudhatott a csalásokról

Az ügyészség költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt az ügyben vádat két orvos és 49 további érintett ellen.

Az érintett vádlottak a valótlan szakorvosi igazolásokkal az esetek nagy részében egy helyi háziorvost kerestek föl, hogy a páciensek nyilatkozatai és az orvosi dokumentumok alapján az állítsa ki az igényléshez szükséges beutalót. Az ügyészség szerint tizenhárom esetben a háziorvos tudott arról, hogy a szakorvosi igazolások és a nyilatkozatok fiktívek.

Az Országos Orvosszakértői Intézet Szakértői Bizottság a valótlan igazolások és nyilatkozatok alapján 49 vádlott számára állapított meg fogyatékossági támogatást, az érintettek 1 millió és 2,5 millió forint közötti összeget vettek föl jogosulatlanul.

Nem vallott a nyugdíjas orvos

A szerdai tárgyaláson a jelenleg 63 éves, már nyugdíjas vádlott megtagadta a vallomástételt. Korábban tett, a tárgyaláson felolvasott vallomásai szerint elképzelhető, hogy nem az igénylők vettek részt a vizsgálatokon, mert tőlük csak TAJ-kártyát kért, személyi igazolványt nem, de ez utóbbira nem is kötelezte semmi. A szakorvos azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az érintettek szándékosan adtak rossz válaszokat a teszten.