Balázsi és a leninvárosi lincselkedés

Balázsi Tibor, az MDF miskolci elnöke és

az országos választmány tagja nem mondja ki, de a felvétel tanulsága szerint mindvégig ő a pártban a nyugodt erő. Józanságra, türelemre inti a provokátorokat. Meglátása szerint az erőszakoskodóknak semmi köze sincs az MDF-hez. A balhé kedvéért csapodnak a tüntetőkhöz. Nehezen sikerül lecsillapítaniuk a feldühödött tömeget. Számomra – nyilatkozza – az a néhány másodperc, amíg sikerült a kocsinak kiszabadulnia az eléje állóktól, szinte óráknak tűnt. Senkinek nem használt volna, ha a demokrácia első fordulójában valami visszafordíthatatlan

tragédia történik. Grósz Károly a Kossuth rádióban ezt mondja: – Tudja, amikor az ember feje fölött néhány centire egy ötven körüli úr zavaros szemekkel torkaszakadtából ordítja, hogy fehérterrort emlegettél, hát itt van, megkapod! – ez általában nem a biztonságérzetét erősíti az embernek. A rendőrség felelősségének a hiányát sokáig vizsgálják. Végül minden rendben találtatik. A hangadókat, a fenyegetőző kocsirongálók kilétét mindenki ismeri, mégsem esik bántódásuk. A Wartburgban esett kárt kétéves pereskedés után megtéríti a biztosító. Grósz Károly viszont ezután a halál közeli élmény után eldönti, nem politizál többé.
Negyedszázad nagy idő. Leninvárosból Tiszaújváros lesz. A mai fiatalok már semmit sem tudnak erről a rendszerváltáskori lincselkedésről. Akik meg megélték, igyekszenek elfelejteni. Cikk itt.
– Szántó István –