Tavaly óta Olaszországban is legális orvosi

célra a marihuána, de drágább a patikában, mint az utcán. A megoldás? Bevetik a hadsereget. Nem a dílerek ellen, hanem az üvegházakban.

A receptre kapható füvet Hollandiából importálják, és a bürokrácia, a tiszta, ellenőrzött forrás és a patikák költsége miatt ára versenyképtelen: a grammonkénti öteurós (1500 forint) utcai árral szemben a patikák 38 eurót (11 600 forint) kérnek. Az állam engedélyezi, de az egészségbiztosító nem támogatja a füvet, a tipikus havi adag így 1000 euróra (306 ezer forint) rúg. Nem csoda, hogy alig néhány tucat páciens élt eddig a legális szívás lehetőségével.

Ezen hivatott változtatni a jövőre Firenze mellett induló katonai fűfarm, ahol szigorúan biztosított körülmények között az olasz hadsereg fog marihuánát termeszteni. A cél az, hogy a páciensek névleges összegért – akár ingyen – hozzájuthassanak az évezredek óta használt, de a 20. században a legtöbb országban betiltott növényhez.

A hadsereg firenzei farmján Gianpaolo Grassi agrármérnök kultivárját fogják termeszteni, aki egy Velencétől 60 kilométerre fekvő tangazdaságban nemesítette azt. Grassi évek óta dolgozik különféle kannabiszkultivárokon, tangazdaságát néhány éve kamerák mellett szögesdrót is védi, mert a fóliasátrakra a helyiek rendszeresen rájártak. „Csak a kölykök” – mondta Grassi kuncogva a Reutersnek.

Az illegalitáson túl kulturális stigmák is akadályozhatják az olasz orvosi marihuána széles körű elterjedését. Bár Grassi páciensek millióira számít, a katolikus országban megbélyegzés övezi a kábítószereket, és egyáltalán nem biztos, hogy elfogadott lesz, akkor sem, ha tiszta, legális forrásból lehet hozzájutni, és patikus adja a díler helyett. Az egyház hatása minden kábítószerre, az orvosok által használt opiátokra is kiterjed: Olaszországban jóval kevesebb opiátszármazákot használnak az orvosok, mint Európa többi országában.

Egy leendő páciens a fibromialgiában szenvedő Elisa Bertero. A 36 éves ruhatervező ismeretlen eredetű, vázrendszeri fájdalmakkal járó betegsége négy éve kezdődött, és internetes kutakodásután próbálta ki a marihuánát, ami mindennél jobban bevált, orvosi receptet is kapott hozzá. Sokáig minden nap fogyasztotta, állapota azóta annyit javult, hogy már csak hetente néhány alkalommal van rá szüksége. A nő azt mondja, bár betép tőle, a szer nem akadályozza munkája végzésében. Volt úgy, hogy receptre vette, de nem ez a jellemző: „Ha gazdag leszek, a patikában veszem majd. De mivel nem vagyok milliomos, általában az utcai, öteurós árért szerzem be.” cink.hu