Egy év alatt 100 ezerrel nőtt a szegény emberek száma hazánkban

Magyarországon egyre szegényebbek az emberek?

A legfrissebb adatok alapján igen. Hazánkban tovább nőtt azoknak az aránya, akik a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának voltak kitéve. 3,3 millió magyar tartozik ebbe a körbe, derül ki az Eurostat felméréséből. Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt százezerrel nőtt a szegény emberek száma.

A magyar lakosságnak immár 33,5 százalékát fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség, 2012-ben ez az arány 32,4 százalék volt.

Magyarországhoz hasonló a helyzet Lettországban és Litvániában, Románia és Bulgária viszont még hozzánk képest is rosszabbul áll. Csehország és Szlovákia azonban javítani tudott, de csökkent a lengyelországi arány is.

Arra kerestük a választ, vajon kit nevezhetünk ma Magyarországon szegénynek. Az az édesanya, aki szegénynek tartja magát, mit tud megvenni a gyermekeinek és mit nem? Jut-e ennivalóra, gyógyszerekre, buszbérletre, könyvre vagy játékokra?

A szakember pedig arról beszélt lapunknak, hogy tapasztalatai szerint miért növekedett meg a szegény emberek száma az elmúlt években. Megtudtuk, szubjektív szegénység is létezik