– Sokan felsétálnak a Nagy-Avasra, nem

feltétlenül azért, mert bort szeretnének kóstolni, hanem mert nagyon szép ez a hely, és gyönyörű innen a kilátás a városra. Az eddigi csúnya vaskorlát azonban nem csábította megpihenésre az erre járókat – mondta érdeklődésünkre az ötlet megszületéséről Báthory Csongor, az egyesület elnöke. Úgy gondolták, emblematikus hely lehetne ez, érdemes foglalkozni vele.

Elképzelésük valóra váltását 500 ezer forinttal támogatta a Környezetvédelmi Alap, és még 130 ezer forinttal Eperjesi Erika önkormányzati képviselő – ez azonban éppen csak az anyagra volt elég. Ekkor keresték meg az Eötvös József Szakközépiskolát. Mokrai Attila megbízott igazgató diákjai alig másfél hónapja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek segítettek egy új tető megépítésével, és most ismét ők járultak hozzá ahhoz, hogy gyarapodjon a város.

 

– Közel duplázni kellett volna a meglévő pénzünket, ha fizetnünk kell a kivitelezésért, amire nem lett volna lehetőségünk. Ők azonban nemcsak ingyen, de örömmel is vállalták a munkát, és láthatóan örömmel dolgoztak – meséli Báthory Csongor. Hogy a látogatók is minél jobban érezzék ott magukat, az egyesület parkosítást tervez körülötte, az pedig szinte természetes, hogy a pincetulajdonosok a környezetükben rendben tartják a növényzetet, így a kilátást idővel sem takarják majd a növő fák.Az elnök arról is beszélt, hét éve alapvetően azért alakult meg egyesületük, hogy a pincetulajdonosok közösséggé válhassanak. Vannak tradicionális rendezvényeik, megmutatják magukat a nagyközönségnek is például a Borangolásokon, és nagyon örülnének, ha minél több nyitott vendéglátóhely működne az Avason, mert az segítené újjáéledését. minap.hu