„Kriza Ákos azt ígérte,

hogy 2011-ben átadják a Patak teret. Most sikerült, papíron. A parkoló még nem működik, a gyom már most nő, néhány fa nincs elültetve! Jellemző erre a ‘vezetésre’, ezért is váltani kell.” Ezt írta kedden dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő, az MSZP miskolci elnöke kedden a Facebookon. Bejegyzéséhez egy képet is mellékelt, amelyen jól látható a múlt héten átadott terület gondozatlansága.

Mint ismert, Miskolc előző, szocialista vezetésű önkormányzata 2009-ben pályázatot nyújtott be és nyert el az úgynevezett Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében megvalósuló belváros fejlesztési projektre. A pályázat több funkciót tartalmazott és összességében 12 nagyobb célt jelölt meg fejlesztési területként. E feladatok közé tartozott a Szent István tér közterület fejlesztése és a Szent István téri mélygarázs megépítése.

Az önkormányzati választások után azonban a már fideszes többségű városvezetés, élén dr. Kriza Ákossal, úgy döntött, hogy a mélygarázst nem itt, hanem a Patak utcában építi meg. A polgármester 2011 januárjában a környéken élőknek már lakossági fórumot is tartott az ügyben. Itt elmondta, hogy a kivitelezés már márciusban elkezdődik, és 2011 szeptemberére elkészül a mélygarázs.

Az építés megkezdését viszont folyamatosan halogatták. Először áttették a kivitelezést 2012 elejére, majd 2012 júniusára. Még 2011 év végén is arról beszéltek, hogy az építési munkálatok 2012 januárjában indulnak el, és a tervezett befejezés 2012 júniusa. Majd ismét módosították az időpontot, amikor bejelentették, hogy további csúszások várhatók, így a beruházás csak 2012. augusztus 30-ára, azaz a tervezett időponthoz képest egy év késéssel valósul meg.

2012 végén, a tervezett határidő után ismét leállt a munka, amikor – immár sokadik újabb dátumot közölve – megerősítették, hogy „májusban folytatódnak a munkálatok és az építés befejezési határideje 2013. október 20.”

Ehhez képest adták át 2014. július 2-án a Patak teret azzal, hogy a mélygarázs jelenleg a használatbavételi engedélyekre vár, s „vélhetően” augusztus közepén nyílhat meg.