Amelyik meg nem, azt a Facebookon próbálják elpasszolni pár ezer forintért.

Van olyan család, ahol a 160 csibéből 150 meghalt. A helyiek szerint a szárnyasok nem bírták az utazást, de egyesek szerint a kiosztott táppal is gondok voltak. Akad azért ellenpélda is Farkaslyukon.

 Naposcsibéket osztott az Ózd melletti Farkaslyukon Hegedűs Zsuzsa május 22-én, négy nappal az EU-parlamenti választás előtt. Az eseményről az MTI is beszámolt, és a távirati iroda tudósítása szerint a miniszterelnöki főtanácsadó és alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány (itt a kuratóriumi elnök Hegedűs – a szerk.) Borsodnádasdon, Borsodbótán és Ózd Farkaslyuk városrészében osztott ki összesen 496 rászoruló családnak együttesen több mint 17 ezer csibét. „A családok az állatok neveléséhez 40 kilogramm tápot is átvehettek” – állt a tudósításban

Az osztás után egy hónappal most a magyarnarancs.hu visszament az egyik helyszínre, Farkaslyukra, hogy megnézze: mit kezdenek a rászoruló családok az adománnyal. Az összkép elég vegyes lett.

Keserű szájíz és a görény

„Már az osztás perceiben megjelentek a haszonlesők , akik 3-4 ezer forintot kínáltak az adományért. Néhányan már akkor túladtak a csibéken és a tápon, de voltak, akik később gondolták meg magukat. Ők a Facebookon hirdették az eladást 6-7 ezer forintért” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu tudósítójának Harkály Csaba, a farkaslyuki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. A faluban különben 150 család kapott 40-40 darab naposcsibét. Hozzátette: emiatt felháborodott, és azokról a családokról listát írt, amelyet majd eljuttat illetékes helyre. Mintegy 25-30 név került a papírra. Harkály hozzátette: bízik benne, hogy a támogatással visszaélők a jövőben nem részesülhetnek ilyenfajta segélyből. Egyébként kritikával illette az osztás körülményeit, mert a „szegény kis állatok megszenvedték a nagy hőséget”, így az általa hazavitt 40 csibéből nyolc egy napon belül elpusztult. Később a többi is, így mára összesen 8 darab maradt meg. Hangsúlyozta: ő mindig tartott állatokat, tehát senki ne mondja rá, hogy nem ért hozzá, így azt is tudja, hogy nem a megfelelő tápot adták az állatokhoz. Véleménye szerint indítótápra lett volna szükség, amit ő az életben maradt csirkéknek megvásárolt, és reméli, hogy azok már megmaradnak. Cikk itt.