A múlt köde… Megverték Szikszó fő környezetvédőjét

Megverték Kaposi Zoltánt,

a Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnökét. A férfi súlyos sérülésekkel került kórházba, a támadók átkutatták a lakását, de sem pénzt, sem más értékeket nem vittek el, állítólag iratokat kerestek.
Súlyos testi sértés miatt indított eljárást az encsi rendőrkapitányság, miután ismeretlenek szikszói otthonában bántalmaztak egy ismert környezetvédelmi aktivistát. A sérült férfit a Borsod megyei kórház baleseti sebészeti osztályán ápolják, állapota súlyos.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elsődleges adatok szerint keddre virradóra a 63 éves férfit szikszói otthonában többen bántalmazták. A hatósági helyszíni szemle eddigi megállapításai szerint az elkövetők kutattak az ingatlanban, de értékek – készpénz, ingóságok – nem tűntek el. A sértett azt mondta, hogy iratokat vittek el a tettesek.

A sértett, Kaposi Zoltán környezetvédelmi aktivista „a civil szerveződések atyja” Szikszón, ő indította el azt a fajta kezdeményezést, hogy a városért tegyenek a helyiek. Legutóbbi terve az volt, hogy nyilvánosság elé tárja a gazdasági visszásságokat Szikszó nagyvállalatainak ügyében, ezekre állítólag bizonyítékai is vannak. Az ügyben már többször nyilatkozott, és értesítette az illetékes szakhatóságokat is. Évekkel ezelőtt kromofággal öntötték le az autóját, sőt a lakásába is belőttek.

A szikszói önkormányzat félelemkeltésnek, a civil szféra elhallgattatásának minősíti az erőszakos cselekményt. Füzesséri József Szikszó polgármestere arról beszélt: a szikszói környezetvédelmi egyesület elnöke a nyilvánosság eszközeivel védte a szikszóiak érdekeit egy gazdasági érdekcsoporttal szemben. Mint mondta, az elnök fizikai megsemmisítésére törekvés azt üzeni: „mindenki így járhat, aki felhívja az igazságszolgáltatás figyelmét a gazdasági érdekcsoport vélt vagy valós visszaéléseire”. Kijelentette: felelős városvezetőként hisz abban, hogy a jog, a törvényesség, a demokrácia győz az erőszak és a megfélemlítés felett. Bízik abban is, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja az elkövetőket, a felbujtókat. Bárdosné Kiss Dóra, az encsi rendőrkapitányság sajtószóvivője a helyszínen elmondta: a nyomozás eddigi adatai alapján valószínűsíthető, hogy a bántalmazás összefügg a környezetvédő aktivista tevékenységével.
Kaposi Zoltán az Észak-Magyarország című megyei napilap internetes kiadásának a kórházban azt mondta: hétfő este információt kapott arról, hogy a helyi sportpályánál vegyszerrel szennyezték a szennyvízcsatornát. „Kimentem a helyszínre, de nem találtam semmi érdemlegeset, hazamentem, elaludtam, és arra riadtam, hogy vannak a lakásban, többre nem emlékszem, mert ezután megütöttek, és elvesztettem az eszméletem… A verés nem volt véletlen.” A kérdésre, hogy ennyi támadás, fenyegetés után fél-e, azt felelte: „nem az a típusú ember vagyok, aki könnyen feladja”. Orvosi közlés szerint koponyaalapi törést szenvedett, négy repesztett fejsebét látták el, állapota stabil, nincs életveszélyben. (MTI)

Kaposi Zoltán több környezetvédelmi ügyben is harcot indított korábban. 2009-ben a Szikszó határában, az akkor elvileg már két éve bezárt szeméttelepen továbbra is működő illegális lerakó miatt fordult a hatóságokhoz és a médiához. Akkor azt nyilatkozta, munkagépek friss keréknyomai és nem oly távoli dátumról árulkodó papírfecnik is bizonyítják, hogy a telep a bezárása ellenére is működik. Azt nyilatkozta: szervezett módon, ipari méretekben – vélhetően szippantós kocsikkal – szállítják a város környéki lezárt hulladéklerakóba a zsiradékkal teli, folyékony anyagot. (index)