De maradjunk a tényeknél. Dr. Csillám Katalin

törvényszéki elnökhelyettes tájékoztatta az eszakhirnok.com-t a büntető ügyek állásáról.

-A megyében a több száz lakás és ház építésével és adásvételével kapcsolatos bűncselekményeket két fő csoportra oszthatjuk: ún. „fészekrakós” és a „szocpolos” büntetőügyek.

Ezen büntetőügyek közös sajátossága, hogy valamennyi ügy a lakhatási feltételek biztosítását, illetve otthonteremtést célzó állami támogatások jogosulatlan megszerzésére irányult. Ugyancsak jellemzőjük a vádlottak kiemelkedően magas száma, hiszen általában köztük vannak a szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek, ügyvédi irodák alkalmazottai, pénzintézeti alkalmazottak, ingatlan értékbecslést végzők, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást kiállítók, hitelközvetítők, az ingatlant eladó, vásárló, építtető személyek. Szintén ezen ügyek közös momentuma, hogy ingatlan vásárláshoz vagy építéshez, építtetéshez vesznek igénybe – arra jogosulatlanul – különböző állami támogatásokat, hiteleket: vagy „Fészekrakó” program keretében nyújtott hitelt vagy szociálpolitikai támogatást. A hitelt felvevő személyek azt nem vagy csak nagyon rövid ideig törlesztették.

 

Különböznek azonban az ügyek abban, hogy amíg a szocpolos csalásos ügyekben a bűncselekmény célja kizárólag az állami lakásépítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt pénzintézeti hitel felvétele nélkül, addig a „fészakrakós” ügyekben a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény megszerzése mellett állami kezességvállalással támogatott jelzálogalapú hitel megszerzésére is irányult. A szocpolos ügyekben lakások építése, míg a fészekrakós ügyekben lakások vásárlása valósult meg.

A legnagyobb, jelenleg folyamatban levő „fészekrakós” ügy: a dr. B. Mariann és 289 társa elleni gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti büntetőügy. Az ügynek jelenleg 290 vádlottja van, első fokon befejezés az ősszel várható.

Dr. Péter Zoltán tanácsa előtt volt folyamatban egy másik „fészekrakós” büntetőügy is: G. Géza Ferenc és 29 társa ellen. Ez azonban első fokon befejeződött, jelenleg írásba foglalása van folyamatban. Bűnösség megállapítása történt az ügyben, fellebbezések miatt jogerősen nem fejeződött be, felterjesztésre kerül majd a Debreceni Ítélőtáblára.

A Miskolci Járásbíróság 2013. július hó 03. napján elsőfokú ítéletet hozott az R. Gyula és 40 társa elleni ún. „fészekrakós” ügyben. A bíróság I.r. vádlottat bűnösnek mondta ki 2 rendbeli, folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében, továbbá 5 rendbeli

, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében. Bűnösnek mondta ki a bíróság a további 20 vádlottat is, többségében csalás bűntettében és/vagy magánokirat-hamisítás vétségében.

I.r. vádlottat a bíróság 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A vádlottak többsége szintén felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott. Az ítélet XVII. és XVIII. r. vádlottak vonatkozásában emelkedett jogerőre, a többi vádlott és az ügyész is fellebbezéssel élt, így a Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság előtt folytatódik az ügy. Jogerős befejezés még nincs, a másodfokú bíróság június 23-án tárgyalja az ügyet.

Dr. Horváth Dóra tanácsa szintén tárgyal egy „fészekrakós” ügyet: dr. K. Mariann és 27 társa elleni vesztegetés bűntette miatt indult büntetőügy.

Dr. K. Marianna és társai ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult meg az eljárás azért, mert a vádirati tényállás szerint a vádlottak a jogszabályok rendelkezéseit kihasználva, az abban foglaltakkal visszaélve értékesítettek, vásároltak ingatlanokat és nyújtottak segítséget mindezen ügyletekhez.

4 fő vádlottja van az ügynek: a valótlan tartalmú adásvételi szerződések elkészítésében segítséget nyújtó ügyvéd, a „Fészekrakó” hitelek közvetítésével foglalkozó két hitelközvetítő, valamint az ingatlanok értékbecslését végző értékbecslő. A további vádlottak az ingatlant vásárlók, eladók, felhajtó személyek, akik felkutatták az eladásra szánt ingatlanokat, valamint a hamis munkáltatói igazolást kiállítók.

A büntetőeljárás még folyamatban van, az ügyészi perbeszéd már elhangzott, így hamarosan első fokon befejezés is várható. Június 23-24. napján folytatja a bíróság a tárgyalást.

Dr. Czibrik Attila tanácsa tárgyalta az Ó. Roland és 29 társa ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyet. Első fokon befejeződött a büntetőügy, felterjesztésre került a Debreceni Ítélőtáblára.

A Miskolci Járásbíróságon volt folyamatban a G. István és társai elleni csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy, mely 2013. augusztus 29. napján első fokon befejeződött. A bíróság 18 vádlottat bűnösnek mondott ki, egy vádlottat felmentett. Fellebbezés folytán másodfokon van folyamatban az ügy a Miskolci Törvényszéken.