Kitiltotta őket a belvárosból? Nem. Bevagonírozta, és átdobta őket a szomszédos államba? Nem.

Házakat építtetett nekik. Akármilyen hihetetlenül hangzik, hajléktalanság ellen így lehet legeredményesebben harcolni. 2005-óta Utah 75 százalékkal csökkentette a hajléktalanok számát. A tervek szerint 2015-re teljesen megszűnik a jelenség.

Kezdetben a hajléktalanok olcsó és könnyen fenntartható házakat kapnak, a program elején térítésmentesen. Valamint szociális munkások segítik az integrációjukat, segítenek a munkakeresésben. Viszont, ha munkába állnak, akkor a bevételeik 30 százalékát kell a lakásra költeniük.

Az okos utahiak kiszámolták, hogy a hagyományos hajléktalanokat diszkrimináló rendelkezések többe kerülnek, mint az otthont adó programok. Hiszen, ha a hajléktalan az utcán él, az állam sokkal többet költ sürgősségi betegellátásra, rendőri intézkedésekre, börtönökre.

Pontosan 16, 670 dollárt fejenként. Miközben házat adni a hajléktalannak, szociális munkással együtt csak 11 ezer dollárba kerül az államnak.

Ami még érdekes, hogy az ingatlan árak nem csökkentek a kezdeményezés hatására. Főleg felújított házakba költöztetik a hajléktalanokat, de építenek új otthonokat is. Ez természetesen serkentő hatással van az építőiparra.

Utah egy nagyon konzervatív állam, tele van mormonnal. Érdekes, hogy a programot nem valamelyik, híres liberális állam vezette be, hanem a legkonzervatívabb.