Vagyonosodási vizsgálat is lehet a vége annak

, ha valaki bevallásaiban valótlan adatokat közöl. A NAV kiemelt figyelmére a jövőben a magánorvosok is számíthatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adatbázisában lévő információk (bevallási adatok, ingatlannyilvántartás, gépjármű-nyilvántartás, stb.), illetve a helyszíni ellenőrzések révén pontos képet kap arról, hogy az adózó eltitkolt-e valamit.

Az Észak-magyarországi régióban magánpraxist működtető, csaknem félezer orvos vállalkozó tavaly átlagosan 1-1,5 millió forint éves jövedelmet vallott. Ez meglehetősen alacsony összeg, hiszen többségük köztudottan jelentősebb ingó- és ingatlanvagyonnal rendelkezik. Számos magánorvos évekre visszamenőleg nem szerepeltetett eredményt az adóbevallásában, sőt egyesek tartósan veszteséges működésről adtak számot – tájékoztatta portálunkat a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

 

Váratlanul érte az orvosokat, hogy a revizorok „próbaviziten” vizsgálták a nyugta- és számlaadást a magánrendelőkben és egyéb egészségügyi központokban, és többször előfordult, hogy a több ezer forintos díjakról semmilyen bizonylatot nem kaptak.

A jövedelem eltitkolása miatt a költségvetésnek okozott kár megtérítésén túl több millió forint bírságot, valamint késedelmi pótlékot is kell fizetniük az ellenőrzéseken lebukott vállalkozóknak. Ha valaki még a NAV vizsgálata előtt önellenőrzéssel, akár évekre visszamenően módosítja tévesen benyújtott bevallásait, elkerülheti a súlyos szankciókat.