Iméts kormánykritikus hangnemet

ütött meg az RTL Klub Híradója: ezúttal a diktátorként bemutatott türkmén elnökkel találkozó Áder János volt napirenden.

„Jogvédők szerint a világ egyik legnagyobb diktátorát fogadta az államfő ma Budapesten” – ezzel kezdte az RTL Klub Híradója a türkmén elnök látogatásáról szóló riportot szerda este. A türkmén Gurbanguly Berdimukhammedov elnök Áder Jánoshoz érkezett, az RTL Klub Híradója pedig egy kétperces riportban mutatta be, hogy Türkmenisztánban a jogvédő szervezetek szerint diktatúra van.

A riport kitért arra, hogy Türkmenisztánban egyáltalán nincs kereskedelmi média, az állami csatornákon pedig csak pozitív híreket lehet mondani, például arról sem adtak hírt, amikor az elnök elesett egy lóval egy lóversenyen. Az elnök beszédét a parlamentben mindig hangos éljenzés követi, és ha megszólal, az összes miniszter jegyzeteli a szavait.

A riportban megszólalt a Külügyi Intézet egyik munkatársa, aki elmondta, hogy távol áll az ország a demokráciától, mert az elnök egy személyben tartja kezében a hatalmat, nincs se sajtó-, se gyülekezési szabadság. Az Amnesty International pedig 10 pontban foglalta össze azt, hogy mi a gond Türkmenisztánnal: többek között az, hogy cenzúrázzák az internetet, naponta sérülnek az emberi jogok, gyakoriak a kínzások, és megfélemlítik az újságírókat is.

A türkmén elnök egyébként a világ negyedik legnagyobb gázkészletének ura, az európai földgázszállításról pedig még Gyurcsány Ferenc kezdte meg a tárgyalásokat, ezt Áder János és a Fidesz-kormány is folytatta. Az RTL megemlítette azt is, hogy a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a magyar újságírók sem kérdezhettek a politkusoktól.

A riport végén megszólalt Széll Bernadett, az LMP képviselője, aki azt mondta, az elnök látogatása kellemetlen, az pedig elfogadhatatlan, hogy Magyarország ilyen módon lép fel diplomáciailag és diktátorokkal borulunk össze.

Az RTL szerdai Híradójában egyébként ismét szóba került az Orbán Ráhel esküvőjéről ellopott két okostelefon, amelyeken akár fontos adatok is lehetnek, talán ez indokolhatja azt, hogy már 4 millió forintot költöttek a DNS-vizsgálatokra a nyomozással kapcsolatok. A megszólaló Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondta, ha fontos politikusé volt a telefon, az indokolhatja az ilyen költséges vizsgálatokat, de ha az ayósé, vagy valamelyik rokoné, akkor az nem.

A hírműsor emellett foglalkozott még a Fradi-stadion építési költségeinek emelkedésével, az államadóssággal, a trafikokkal, valamint azzal, hogy Rogán Antal és az V. kerületi önkormányzat pont az onkormányzati választások előtt fog tízezer forintot adni a nyugdíjasoknak. hvg.hu