A szocialista polgármestert, Molnár Gyulát

másodfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésért, végül az MSZP alkotmánybíró-jelöltje mentette őt fel a Kúrián.

Molnár Gyulát, Újbuda volt MSZP-s polgármesterét azzal vádolták meg, hogy SZDSZ-es alpolgármesterével, Lakos Imrével közösen egy több száz milliós önkormányzati ingatlant adott magánkézre, mindezt pályáztatás nélkül, befolyásával visszaélve.

A politikusokat első fokon felmentették, másodfokon viszont egy új tanú vallomása alapján hivatali visszaélés miatt Molnár Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakos Imrét hat hónap felfüggesztettre és hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az indoklás szerint a vádlottak Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos vállalkozónak akarták átjátszani az ingatlant cserébe azért, mert ő korábban támogatta Molnárt a politikai kampányban.

 

Az ügy fellebbezés után került a Kúriára. Itt a szocialista és szabad demokrata politikusok felett nem más hozott ítéletet, mint dr. Mészár Róza tanácselnök, akit az MSZP 2010-ben alkotmánybíró-jelöltté tett. A pártkötődés miatti összeférhetetlenség kockázata tehát nem lehet kérdéses, mégis engedték a bírónak, hogy Molnárék ügyét kezelje. A két, egyszer már elítélt politikust végül a Kúria jogerősen felmentette.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke erről szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, valójában a Fidesz és az MSZP „cinkos összekacsintásáról” van szó. A képviselő azt mondta, nem lehet véletlen, hogy pont Mészár Róza keze alá került az ügy, hiszen ő köztudottan az MSZP alkotmánybírói jelöltje volt, az összeférhetetlenséget tehát jelenteni kellett volna.