A lényeg az lenne, hogy a Kereskedőház

újrafazonírozása mellett a tokaji bor egészének a brandépítése is kerüljön bele a kalapba, ennek jegyében vesz részt a nagycég által forszírozott marketingtestület munkájában nemcsak a hegyközség, hanem több jónevű vezéralak is a borvidékről: Szepsy és Molnár mellett például a Disznókő-vezérigazgató Mészáros László és a dereszlás Kalocsai László is.

A Kerház mindenesetre megállapodást kötött a londoni Claessens Internationallal, hároméveset, ennek célja az úgynevezett luxusmárka-építés. A Claessens sok-sok ismert márkát képvisel, hátha jó lesz ez. Mondjuk ahogy a túlontúl mozgékony honlapját pörgettem – elvoltam vele percekig, szórakoztató játék –, kissé meglepetten vettem észre a Chivas Regal, az Antinori és a Mumm árnyékában a Pécsi Szalon sört. Hehe.

Ha már ott van az a pénz – 3 miliárd forint 2 évre –, akkor építkezzünk, nem bánom.

Tokaj – gondoltátok volna, hogy luxusmárkát építeni rendkívül nehéz?

Az ugyanis biztosan nem lenne hülyeség, ha Magyarországról a zseniális tokaji jutna az emberek eszébe szerte a világon. Ehhez előbb meg kell őt termelni – vagyis csak olyat kell termelni, ami vonal fölött van –, aztán meg kell mutatni, végül el kell adni.P

Mindezt egyszerre, úgy, hogy több mint húsz évet kidobott a politika a francba – ő hát, ki más, a borvidék szőlőjének harmadát feldolgozó Kerház az állam tulajdona –, nem lesz könnyű innen feltörni.

Egyébként megkérdeztem, mikor cserélik ki a múlt századi logót, meg hogy a névváltoztatás felmerül-e. Tombor András felügyelőbizottsági elnök válaszából az derült ki, hogy ja, csak még nem tudni, mikor. Egyelőre ott tartanak, hogy iparkodnak feltenni maguknak az összes kérdést, ami eszükbe kell jusson ezekben a különös időkben.

Ha jól belegondolok, mégiscsak szomorú, hogy a Tokaji borvidék legnagyobb cégénél huszonöt évvel a rendszerváltás után kezdődhet el a rendszerváltás. Hát ez van. cink.hu