A Kúria polgári kollégiuma jogegységi

döntést hozott azokban a devizahitelekkel kapcsolatos általános nyitott kérdésekben, amik tárgyában korábban elhalasztotta a döntését.
A lényeg:
Az árfolyamrés alkalmazása önmagában is tisztességtelen, és a másik két, jóval súlyosabb nyitott kérdés is tisztességtelen lehet, ha a tájékoztatás nem volt teljes.
Bővebben:
Pusztán azért, mert az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli, nem tisztességtelen a devizahiteles szerződés. Ez a szerződés fő tárgya (a „főszolgáltatás”, ezért nem lehet tisztességtelen.
Viszont lehet kivétel: ha nem volt teljes a tájékoztatás, akkor mégis lehetnek tisztességtelenek a szerződések. Egy „ésszerzűen tájékozott átlagfogyasztónak” értenie kellett a szerződést. A szerződés így részlegesen vagy teljesen semmis lehet.
Az egyoldalú szerződésmódosítások akkor tisztességtelenek, ha nem azok nem feleltek meg a Kúria korábban meghatározott jogelveinek. Ezek megkövetelik, hogy az egyoldalú módosítás megfeleljen az átláthatóság, a szimmetria, és a felmondhatóság követelményeinek.

Az árfolyamrés ügyében a Kúria lényegében megerősítette két héttel ezelőtti, konkrét ügyben született ítéletét. Eszerint az árfolyamrés mögött nem áll szolgáltatás, ezért tisztességtelen az alkalmazása.
A Kúria előtt maroknyi tüntető várta az eseményeket. A korábbi legfelsőbb bírósági tárgyalásokhoz képest most mintha kevesebben lettek volna, talán már a leglelkesebb tiltakozóknak is sok már a jogi csűrés-csavarás.
A döntés után az OTP részvénye erősödött közel két százalékkal, feltehetőleg azért, mert a piacon megnyugodtak, hogy nem a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. index.hu