Kevés az olyan ember, aki ne venne magához

minden nap koffeint. Akár kávé, akár tea vagy energiaital formájában tesszük ezt, jobb ha tisztában vagyunk az italok kockázataival.

Az első energiaital 1901-ben került a piacra Iron Brew jóvoltából. Hozzánk csak 1991-ben került be. 1997-ben leszedették a polcokról egészségtelensége miatt, ennek ellenére 2000-ben ismét fellelhetőek voltak. A koffeintartalmú italokra jellemző, hogy rövid ideig éberebbé tesz, de mihelyt elmúlik a hatása, kétszer fáradtabbak leszünk, mint az elfogyasztása előtt.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkező koffein túladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erős kávé, az egyik hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét.

Ezért egészségtelen:
1. Mivel az energiaitalnak hajtó hatása van, ezért száműzi szervezetünkből az egészséges vitaminokat is.
2. Koffeintartalma miatt gyengíti immunrendszerünket.
3. Depressziót, szorongást okozhat.
4. Rontja a szív állapotát, nagy mennyiségben szívrohamot is okozhat. A taurin és aminosav kombinációja veszélyes a szívizmainkra.
5. Emeli a vérnyomást.
6. Rendszeres fogyasztása hízáshoz vezethet.
7. Bizonyos energiaitalok akoholt is tartalmaznak persze csak kis mennyiségben. Ettől lassulhat reakcióidőnk.
8. A benne található aszkorbinsav emeli a vesekő kockázatát. Ha naponta több mint 1000 mg aszkorbinsavat fogyasztunk el, akkor 41%-kal fokozzuk a vesekőképződést.
9. Heves szívdobogást okoz a benne található körülbelül 80 mg koffein. Ettől idegesek leszünk és szintén emeljük a szívbetegségek kockázatát.