Egyetlen, a szocialisták által javasolt előterjesztést

sem vette napirendre a miskolci önkormányzat fideszes többségű közgyűlése csütörtökön, így azt sem, hogy Miskolc – élve az alaptörvényben biztosított jogával – kezdeményezze a Belügyminisztérium Miskolcra költöztetését.

Mint arról korábban az ÉszakOnline is beszámolt, a kormány döntése értelmében Székesfehérvárra, Debrecenbe és Kecskemétre helyeznének minisztériumokat Budapestről. Már a bejelentés napján szóvá tette dr. Varga László, Miskolc szocialista országgyűlési képviselője, hogy érthetetlen, miért nem költözhet a borsodi megyeszékhelyre is egy minisztérium. Hangsúlyozta, ő ezt szeretné, ezért lobbizni fog az ügy érdekében. Kijelentette, felveszi a kapcsolatot Csöbör Katalinnal, Miskolc másik, fideszes országgyűlési képviselőjével, hogy közösen tegyenek a cél elérése érdekében. Csöbör be is jelentette, hogy ő is ezt szeretné, bár azt nem mondta, hogy közösen lobbizna Vargával.

Dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő, az MSZP miskolci elnöke szerdán bejelentette: az MSZP a Belügyminisztérium Miskolcra költöztetését szorgalmazza. Szerinte ezzel javulna a város közbiztonsága, új munkahelyek jöhetnének létre, és ez beruházásokat is indukálhat.

Emlékeztetett arra, Miskolcon 2012-re drasztikusan nőtt az elkövetett bűncselekmények száma. Noha 2013-ra egy kicsit javult a helyzet 2012-höz képest (az erről szóló rendőrségi beszámolót szintén csütörtökön tárgyalja a közgyűlés), még mindig rosszabb a helyzet, mint 2010-ben, a szocialista városvezetés utolsó évében.

Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta azt is: a csütörtöki miskolci közgyűlésen sürgősséggel indítványozzák, hogy az „önkormányzat éljen megkereséssel a kormányfő felé, aki meghatározhatja a minisztériumok székhelyét”, s mivel a miskolciak egyik legnagyobb problémája a közrend, közbiztonság hiánya, a Belügyminisztérium Miskolcra költözése esetén a borsodi megyeszékhely lehetne a „rend városa”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés fideszes többsége korábban úgy módosította a testület szervezeti és működési szabályzatát, hogy most már csak városi tisztségviselőnek van lehetősége sürgősségi indítványt benyújtania, „közönséges” ellenzéki képviselőnek nem. Hogy mégis tárgyalhassa a közgyűlés a javaslatukat, azt kérik, valamelyik fideszes tisztségviselő „vegye a nevére” az előterjesztést.

A képviselő szerint ennek lehet esélye, hiszen ez olyan kérdés, amely egyértelműen Miskolc érdeke, mindenkinek támogatnia kell, s így – mint fogalmazott – „pártpolitikán felül álló ügy”.

Úgy látszik azonban, hogy nem az. A csütörtöki közgyűlésen – amely egy utolsó pillanatban meghozott döntéssel ezúttal is 7 órakor kezdődött – egyetlen fideszes tisztségviselő sem vette a „nevére” az előterjesztést, a jegyző pedig lakonikusan arról beszélt, hogy az előterjesztés késve érkezett be, így nem lehet tárgyalni. Lehetett volna, a fideszes tisztségviselők még a közgyűlés alatt is kezdeményezhetik a megtárgyalását.

De ez, a jelek szerint, nem áll érdekében a Fidesznek.

A másik két szocialista előterjesztést sem sikerült napirendre venni. A javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Fejlődés Stratégiájának megvalósításáról szóló beszámoló elkészítésére című előterjesztéssel kapcsolatban dr. Kriza Ákos polgármester azt mondta, korábbi döntésük alapján az alpolgármesternek kétévente, februárban kell beszámolnia, így ő ennek a napirendre vételét ő maga nem támogatja. Nem is szavazta meg a fideszes többség, mint ahogyan azt sem, hogy ideiglenes bizottságot hozzanak létre a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.-ben és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-ben történt személyi változások nyomán kialakult helyzet kivizsgálása érdekében. Dr. Kriza Ákos erről azt mondta, a javaslat okafogyott, hiszen az igazgató lemondott, az új megválasztása folyamatban van