Kilátókra fel! Magyarország gyönyörű!

Ez így sommásan nyugodtan kijelenthető, de

persze vannak itt kivételt jelentő helyek is.

Ám szép számmal akadnak valóban csodálatos látványosságok. Az ilyenek megközelítése azonban sokszor komoly erőkifejtést igényel, mert csak gyalogszerrel lehetséges. Mégis érdemes venni a fáradságot érettük.
Az igazi természetjárók ismerik legjobban ezeket az értékeinket.
Felkeresésüket számos jelvényszerző túramozgalom is motiválja. Teljesítésükért szép kivitelű jelvény vagy kitűző a jutalom.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az egyik legtöbb ilyen mozgalmat, szám szerint hatot, a miskolci székhelyű Zöld Sportok Clubja alapította. Az elsőt 2004. május 1-én. Az apropót az Európai Unióhoz való csatlakozásunk adta, amellyel új, jó kilátásaink nyíltak. Ahogyan azokból a kilátókból is, amelyek felkeresését ez „A Bükk és a Zemplén kilátó tornyai” elnevezésű mozgalom megcélozta. Mindenféle megkötés nélkül, egyénileg vagy csoportosan, szabadon választott útvonalon, bármikor felkereshetőek. S mivel – a leginkább környezetkímélő módon – e túramozgalomra a helyszíneken semmiféle jelzés nem utal, fénykép készítésével igazolandó meglátogatásuk, melyen a turisztikai objektum és felkeresője is látható. Az igazoló füzetbe beragasztott fotók ellenőrzése után „megy” a kitűző.
Igazoló füzet kovacsagabor@gmail.com címen igényelhető.

Magyarország csatlakozásának 10 éves évfordulójára második kiadásban is megjelentette a Z.SC az igazoló füzeteket, de ez már nem csak az eredeti 6, hanem 8 kilátó felkeresését irányozza elő.

Nyugatról kelet felé haladva ezek a következők:

1. Major-tetői-kilátó, Szarvaskő
2. Kalapati (Milleniumi)-kilátó, Szilvásvárad
3. Dobó István-kilátó, Nagy-Eged (Eger)
4. Milleniumi-kilátó, Cserépfalu
5. Petőfi Sándor- kilátó, Bálvány (Bánkút)
6. Avasi TV-torony-kilátó, Miskolc
7. Fekete-hegyi-kilátó, Mikóháza
8. Magas-hegyi-kilátó, Sátoraljaújhely

Az utóbbi kettő a Zempléni-hegységben, a többi a Bükkben található.

Tehát útra, azaz kilátóra fel!