Jövő héten startol a Bartók Plusz Operafesztivál

Miskolcon, ahol a fő hangsúly az operán van, de emellett gyerekprogramok, kórusestek, irodalmi, képzőművészeti bemutatók és könnyűzenei koncertek is várják a látogatókat.

A világhírű énekesekkel, együttesekkel és Bartók Béla nevével fémjelzett Bartók Plusz Operafesztivál immár 13 éve az ország legnagyobb opera eseménye. A rendezvény Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója, Müller Péter Sziámi és a jelenlegi fesztiváligazgató Kesselyák Gergely elképzeléséből született meg 2001-ben, azóta az Európai Unió és Kelet-Közép-Európa országainak meghatározó operaszemléje lett, a Bartók-életmű legteljesebb bemutatásával pedig a világ egyik legnagyobb Bartók-fesztiváljává vált.

A rendezvény időközben kinőtte a Miskolci Nemzeti Színház falait, programjaival időnként a város templomaiban, a lillafüredi Palotaszállóban vagy épp az Aggteleki Cseppkőbarlangban is találkozhattak a látogatók. A „Legyen az opera mindenkié!” szlogen jegyében ingyenes szabadtéri operaelőadás is várja a közönséget. A fő hangsúly természetesen továbbra is az operán van, de emellett gyermekprogramok, kórusestek, irodalmi, képzőművészeti bemutatók, sőt még könnyűzenei koncertek is gazdagítják a kínálatot.

A kulturális kormányzat idén 50 millió forinttal segíti a rendezvényt, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig a miniszteri keret terhére biztosít. 2014-ben a Bartók Plusz főszponzora a MOL Csoport.

Idén június 13. és 22. között rendezik meg az eseményt, ahol .több mű ősbemutatójára is sor kerül. 

Cikk itt.